Prehrana po TKM (VIII. del)

Idealno je nevtralno

Danes poglejmo, kam energijsko spadajo posamezna živila, da jih bomo odslej zavestno lahko kombinirali tako, da bomo, tudi kar se izbire hrane tiče, v ravnovesju. Kot smo rekli že v prejšnjem članku, je idealno nevtralno prehranjevanje. Ekstreme kombiniramo tako, da jih nevtraliziramo. Plus (vroče, toplo) in minus (mrzlo, hladno) je nič (nevtralno).

Sadje

Nevtralno: dateljni, fige, suhe češplje, češplje, robide, maline, liči

Hladno: jabolka, marelice, fige, limone, pomaranče, breskve, kaki, jagode, hruške, melone, murve, mirabele, grozdje, jabolčni kompot, borovnice, ribez, kisle češnje, mandarine, pomaranče, brusnice, kosmulje

Mrzlo: banane, kaki, mango, papaja, lubenica, ananas, kivi, limete, rabarbara, limone

Toplo: marelice, breskve, rozine, sladke češnje, granatna jabolka, kumkvat

Zelenjava

Nevtralna: grah, stročji fižol, rdeče zelje, repa, topinambur, blitva, krompir jam, sladki krompir, gobe (ostrigarji, šitake, mavrahi, gozdne gobe), črna redkev, motovilec, brstični ohrovt

Hladna: jajčevci, avokado, cvetača, brokoli, črni koren, zelena, beluši, špinača, bučke, kalčki alfalfe (lucerne), artičoke, pesa, zelje, korenje, koruza, kumare, krompir, zelena solata, endivija, soja, kalčki, buče, koleraba, bela redkev daikon, redkvica, kislo zelje, regrat, rukola, ledenka, radič

Mrzla: kitajsko zelje, šampinjoni, bele gobe, morska zelenjava, kalčki fižola mungo, kisle kumarice, kostanj, banane za kuhanje, paradižnik

Topla: paprika, drobnjak, zelen stročji fižol, ohrovt, por, čebula, peteršilj, pastinak, koromač, buča hokaido, korenina peteršilja, mlada spomladanska čebula, hren

Vroča: česen, šalotka

Žita

Nevtralna: ajda, koruza, rjavi riž, rž, riževi otrobi, proso, polenta, pira, kuskus, kruh iz kislega testa, kvinoja

Hladna: ječmen, beli riž, pšenica, kvašen kruh

Mrzla: pšenični kalčki, pšenični otrobi

Topla: oves, sladki riž, amarant

Meso, ribe, školjke

Nevtralno: morske ribe, želatina, ostrige, kunec, piščanec, puran, svinjina

Hladno: kokošja jajca, školjke, rakovice, gos, raca

Mrzlo: konjsko meso, rakovice, raki, kaviar

Toplo: govedina, sladkovodne ribe, kozice, fazan, zajec, jerebica, srna, prepelica, šunka, salame, soljeno in dimljeno meso, kokošje meso

Vroče: jagnjetina, ovčetina, kozje meso, meso na žaru

Naslednjič bomo pogledali, kam spadajo še preostale skupine živil: zelišča, semena in oreščki, pijače, olja, sladila.