Jabolčni makaroni in zdrob s hruškami

Čas je, da malce prekinemo recepte z gobami in uporabimo še kakšen drugi jesenski dar (vendar z gobami za letos še nismo zaključili, saj sezona še kar traja in traja). Ko včasih omenim, da obožujem ''jabkove makarone'' me vsi čudno pogledajo, češ kaj je to za ena kombinacija. Če tudi vi ne poznate te enostavne jedi, jo morate pokusiti. Prav tako velja za pirin zdrob s hruškovo omako.

Za pripravo jabolčnih makaronov potrebujemo: 500 g makaronov, 2 žlički soli, 8 jabolk, 1 žlico sladkorja, sok pol limone, 1 žličko cimeta.

Jabolka olupimo, jim odstranimo pečke in jih narežemo na krhlje. Pripravljena jabolka damo v kozico in jim prilijemo 4 žlice hladne vode. Vse skupaj segrejemo, pokrijemo s pokrovko in dušimo. Po približno 10 minutah potresemo s sladkorjem, cimetom in prilijemo limonin sok. Kuhamo in mešamo, dokler se jabolka povsem ne razpustijo. Makarone skuhamo v osoljeni vodi in jih primešamo k jabolkom. Potresemo s cimetom in postrežemo.

Nasvet: Količino sladkorja prilagodimo okusu in sladkosti jabolk. Čas dušenja jabolk je odvisen od njihove sorte in zrelosti.

Za pripravo pirinega zdroba s hruškovo omako potrebujemo: 1 liter mleka, 100 g pirinega zdroba, 2 ščepca soli, 2 žlici medu, 2 koščka masla; za hruškovo omako: 4 hruške, 4 klinčke, 4 ščepce cimeta, 1–2 dl vode.

Hruške olupimo, jim odstranimo pečke ter narežemo na manjše koščke. V kozico stresemo pripravljene hruške, potresemo s cimetom in klinčki, prilijemo vodo in segrevamo do vrenja. Počasi naj vre 5–10 minut (čas kuhanja je odvisen od sorte hrušk in njihove zrelosti). Odstranimo klinčke in vse skupaj zmiksamo.

V posodo stresemo pirin zdrob in ga osolimo. Zalijemo z mlekom in med stalnim mešanjem kuhamo, dokler ne zavre. Znižamo temperaturo štedilnika in kuhamo še 5–10 minut oz. dokler se pirin zdrob ne zgosti. Odstavimo s štedilnika in vanj vmešamo košček masla in med. Nalijemo v skodelice ter počakamo, da se malo ohladi. Prelijemo s hruškovo omako in postrežemo.

Nasvet: Enako jed lahko pripravimo s klasičnim pšeničnim zdrobom. Za bolj polnovredni in hranilni obrok uporabimo polnozrnati zdrob.