Kris se je priprave testenin lotil umirjeno in profesionalno. V ozadju je Eva.

Zlata kuhalnica

V okviru štiriinšestdesetega Gostinsko-turističnega zbora Slovenije se je v ovalni dvorani Ramada Resorta v Kranjski Gori zgodil finale tekmovanja Zlata kuhalnica 2017. Bogovi okusov so bili tokrat naklonjeni ekipi Osnovne šole Železniki.

Tekmovanje za zlato kuhalnico je namenjeno uče­ncem osnovnih šol od 6. do 8. razreda, organizira pa ga Turistična zveza Slovenije ob strokovni podpori Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in partnerjem Turistično-gostinsko zbornico Slovenije. Letošnja tema: kranjska klobasa kot glavna sestavina pri pripravi glavne jedi in sladki sirovi štruklji.

Regijska tekmovanja za zlato kuhalnico so potekala meseca maja in enega je gostila tudi Srednja gostinska in turistična šola v Radovljici. Gorenjskim ekipam uvrščanje v veliki finale ni šlo najbolje od rok, tako da se je na državno tekmovanje, ki se je odvilo pred dvema dnevoma v Kranjski Gori, skupaj še s 15 slovenskimi ekipami uspelo uvrstiti le osnovnošolcem iz Železnikov.

Danes devetošolci Kris Šolar, Eva Benedičič in Krištof Frelih so se intenzivno pripravljali že na regijsko tekmovanje. Uvrstitve na državno tekmovanje so zelo razveselili. V prvih vrstah so jih v sredo spodbujali Aljaž Demšar, osnovnošolec, ki je bil član ekipe, potem pa je zaradi operacije prepustil mesto Evi, učiteljica Suzana Pečnik in pa njihov mentor, v slovenski kulinariki kar znano ime, Davor Družinec. Davor je sedaj že kakšno leto vodja kuhinje na Osnovni šoli (OŠ) Železniki. Pravi, da je potreboval spremembo. Za dolgoletnega člana kolektiva JGZ Brdo pa vodjo kuhinje v Vili Bled in člana slovenske kuharske reprezentance nova zaposlitev predstavlja dejansko nov način življenja.

Otroci ga navdušujejo: »Fenomenalni so.«

V finalu Zlate kuhalnice so imele ekipe šestdeset minut časa, da so pripravile šest krožnikov, pri čemer so štiri porcije postregli na skupnem krožniku za pokušanje, en krožnik je bil namenjen za razstavni pogrinjek in eden za komisijo, katere šef je bil tokrat Martin Blejec. Med ocenjevalci pa smo srečali tudi udeleženca domačega MasterChefa El­visa Kudića in Domenica Maggija, kontinentalnega direktorja Svetovne zveze kuharskih društev (WACS), ki je zadolžen za južni del Evrope. Ta navdušenja nad slovenskimi osnovnošolskimi talenti ni skrival.

Poleg okusa in videza je komisija ocenjevala še kup reči – in to je očitno odtehtalo. Namreč, ekipa OŠ Železniki je imela nekaj malega težav s časom priprave in postrežbe, a je ohranila mirno kri in na koncu dostavila krožnik, ki je zadostil pogojem: postala je zmagovalka Zlate kuhalnice 2017. Kranjsko klobaso so popekli, dodali pire gomoljne zelene z gorčičnimi semeni ter raviole z nadevom iz kranjske klobase. Prav vsi smo se strinjali, da tako elegantnost raviolov težko zasledimo celo na krožnikih najboljših restavracij v Sloveniji. Vse je »štimalo«. Glavno jed sta sestavljala še drobnjakovo olje in pena iz slanine. Ajdovim štrukljem s skuto pa so dodali malo orehov in fig; gratiniran skutini štrukelj, postrežen na moderen način na podlagi jabolčne čežane in dodanega orehovega krokanta, pa bi verjetno pokusil tudi kakšen nejeverni Tomaž, ki na štruklje ne da veliko oziroma meni, da dobri štruklji ne obstajajo; razen babičinih.