Prehrana po TKM (V. del)

Sadje

Se hitro in lahko prebavi. Vsebuje veliko vode in spodbuja gibanje črevesja. Energijsko ima velika večina sadja hladno energijo, zato je poleti primerno uživanje večjih količin sadja, ki nam s svojo hladno energijo pomaga v poletni vročini hladiti od sonca in vročine pregreto telo.

Če poslušamo svoje telo, nam to samo pove, kaj in kdaj je zanj najbolj primerno (verjetno tudi vam veliko bolj prija več sadja poleti kot pa sredi snežene zime).

Če želimo hladno energijo sadja nevtralizirati, ga lahko popečemo skupaj s cimetom ali ingverjem, ki imata toplo energijo.

Sladko sadje, kot so na primer banana, rozine, datlji, smokve, sladka jabolka, sladko grozdje, marelice, češnje v telesu povzročajo proizvajanje vlage, zato se jih v obdobjih, ko smo preveč zasluzeni in nam zastaja voda v telesu, raje izogibajmo.

Kislo sadje, kot so citrusi (limone, grenivke, limete, pomaranče, mandarine) pa lahko zaradi kislega okusa, ki ustreza jetrom, uživamo, kadar želimo uravnavati energijo jeter.

Najpomembnejše pravilo je, da sadje vedno uživamo le na prazen želodec. Po obroku razen ananasa, melone, nešpelj ne smemo zaužiti nobenega sadja, saj le to preprečuje absorpcijo hrane in v želodcu povzroča fermentacijo in moti presnovo. Sadje naj torej predstavlja v naši prehrani samostojen obrok!

Po obroku lahko v majhnih požirkih pijemo edinole toplo vodo, ki pospeši prebavo.

Zelenjava

Naj predstavlja največji delež v naši prehrani, saj njene sestavine delujejo tako, da pomagajo razstrupljati naše telo, čistijo kri in uravnavajo življenjsko energijo či v našem telesu.

Splošno pravilo je, da zelenjavo lažje prebavimo, če je rahlo kuhana. Mnoge skupine zelenjave imajo namreč izrazito hladno energijo, ki jo s kuhanjem pretvorimo v bolj nevtralno in s tem energijsko ravnovesje telesa manj spravljamo iz ravnotežja. Za »segrevanje« hladne zelenjave pa ji lahko dodamo tudi energijsko tople/vroče začimbe, kot so česen, bazilika, janež, drobnjak, ingver.

Zelenjava sladkega okusa uravnava energijo či v telesu (korenje, sladki krompir). Po okusu grenka zelenjava (redkev, solata, radič, zelena) pomaga odstranjevati vročino in strupe ter sušiti vlago v telesu. Temna listnata zelenjava je bogata z minerali in uravnava energijo krvi, križnice (zelje, cvetača, brokoli, ohrovt) in pekoča zelenjava (čebula, por, česen, drobnjak) pomagajo uravnavati energijo či.

Naslednjič pa spet kaj finega o prehrani ...