Lea Prelovšek

Nagrajeni za napitek s sirotko

Slovenijo bo na evropskem tekmovanju za spodbujanje inovativnih živilskih proizvodov Ecotrophelia novembra zastopala ekipa študentov, ki je zmagala na slovenskem tekmovanju. Med njimi je tudi Gorenjka, 24-letna Lea Prelovšek iz Kamnika.

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije je pred dnevi razglasila zmagovalce natečaja Ecotrophelia Slovenija 2017. Na letošnjem tekmovanju se je pomerilo sedem ekip študentov, zmagala pa je skupina, ki je razvila izdelek On my Whey – probiotični sadno-mlečni napitek na osnovi sirotke, obogaten s prosom v treh različnih okusih. Ena od članic zmagovite ekipe je tudi Kamničanka Lea Prelovšek, diplomantka živilstva in prehrane na ljubljanski Biotehniški fakulteti in študentka 2. letnika magistrskega študija poslovne logistike na Ekonomski fakulteti.

»Od nekdaj sem si želela povezati ekonomsko in živilsko znanje in oboje sem lahko združila prav v tem projektu. S kolegi, s katerimi smo se spoznali na fakulteti, smo se že lansko leto zbrali, da bi skupaj naredili nekaj zanimivega in novega in se prijavili na to tekmovanje, ki ima v živilski industriji kar veliko težo,« nam je povedala Lea, ki je bila zadolžena predvsem za finančni načrt in določitev cene. Pomemben del uspeha pripisuje tudi njihovemu mentorju, prav tako Kamničanu, prof. dr. Alešu Kuharju.

Posebna tudi embalaža

Za njimi so meseci intenzivnega dela, ko so pilili ideje, delali poskuse za čim boljši izdelek in pripravljali elaborat za tekmovanje. »Naše izhodišče je bilo zavedanje ekološkega problema. Želeli smo uporabiti neki stranski produkt živilske industrije, kar sirotka zaradi svojega kratkega roka trajanja zagotovo je. Predstavlja zelo velik problem mlečne industrije in želeli smo razviti produkt, ki bi ga lahko spet vključili nazaj v proizvodnji cikel,« pravi in nam predstavi priročen in lično oblikovan izdelek, s katerim ciljajo predvsem na ženske potrošnice. On my Whey je izdelek iz lokalno pridelanih in certificiranih ekoloških sestavin najvišje kakovosti. Glavno sestavino izdelka predstavlja sirotka, ki vsebuje pomembne aminokisline in ima zaradi tega visoko biološko vrednost beljakovin. Sirotka je obogatena s prosom, ki vsebuje vitamine iz skupine B, nenasičene maščobne kisline ter minerale. Izdelek je na voljo v treh različnih okusih – borovnica, malina ter gozdni sadeži. Izdelek je pakiran v priročno embalažo – blazinico (»pouch«), ki je enostavna za uporabo ter hkrati naravi prijazna. Pri oblikovanju embalaže so se namreč povezali s sponzorskim podjetjem, s katerim so skupaj razvili patent – embalažo z biopolimerno plastjo, narejeno iz sirotke, ki preprečuje prehod kisika.

Zmagovalna ekipa iz Slovenije se bo novembra predstavila v Londonu na evropskem tekmovanju, kjer želijo prepričati z inovativnim nastopom, a Lea prizna, da jih čaka še veliko dela in priprav. Je pa zadovoljna, saj se za njihov izdelek že zanimajo nekatere mlekarne, ne nazadnje so izdelek razvili zato, da bi našel svojo pot do trgovskih polic. Za masovno proizvodnjo bi bilo treba le nekoliko prilagoditi samo recepturo, a možnosti so zelo velike.