Od leve Sveto Dobričić ter Špela in Janez Bidovec ob uradnem odprtju hotela. / Foto: Talibor Talajić

Kranjčana odprla hotel v Rovinju

Zakonca Bidovec iz Kranja sta v starem mestnem jedru Rovinja odprla manjši hotel Spirito Santo Palazzo Storico. Mesto jima je bilo že dolgo všeč, prvi gostje pa so bili Švicarji ...

Kranj – Kot je dejal Janez Bidovec, se Rovinj razvija v luksuzno destinacijo, tudi nekdanja Tobačna tovarna Rovinj veliko vlaga v luksuzne namestitve. »Staro mestno jedro, kjer sta iskala svojo poslovno priložnost, pa je lepo že samo po sebi. »Iskala sva nekaj primernega za manjši hotel, kar je v Rovinju dosti težko. Nekje ni bilo pogleda na morje, drugje je bilo premalo prostora ali pa so bila nerešena lastništva. Skorajda sva obupala, ko se je pokazala priložnost. Prve goste smo sprejeli s prvim avgustom.«

Kljub temu da je bila »hiša« čista ruševina, se je Bidovčema zdelo, da ima zelo dober potencial. Staro mestno jedro Rovinja je pod spomeniškim varstvom, zato zunanjosti, kot so fasada, okna in vse, kar se vidi z javnih površin, investitorja nista smela spreminjati. Notranjost sta lahko povsem preuredila v štirizvezdični manjši hotel s sedmimi dvoposteljnimi sobami, zamisli sta uresničila s pomočjo arhitektov Saše in Sveta Dobričića ter Aleksandra Marchija. »V notranjosti smo ohranili vse, kar je bilo avtentičnega. Oba stara vodnjaka, v enem od njiju, kjer je bilo zbirališče za vodo, je zdaj vinska klet. Kamen, kjer je bilo le možno, smo očistili in ga položili nazaj, ohranili smo nekaj starih tramov, restavrirali zidno fresko. Streho smo naredili avtentično, iz t. i. tavelic, zidakov, značilnih za primorsko okolje. Večina notranje opreme je narejene po meri, material je v kombinaciji medenine, stekla, lesa,« je na kratko opisal Janez Bidovec in poudaril, da z nakupom na Hrvaškem ni bilo nobenih težav. »Glede na to, da je Hrvaška v Evropski uniji, je to zdaj bistveno lažje. Zaposlujeva pa domačine. Točno smo se dogovorili, kaj kdo dela, zaposlenim povsem zaupam.«

Ime je hotel dobil po istoimenski cerkvici, porušeni v petdesetih letih prejšnjega stoletja, vsaka soba pa ima ime po eni od rovinjskih ulic. Nudijo nočitev z zajtrkom, zvečer pa je hotel odprt tudi za zunanje goste, na voljo je aperitiv bar z velikim izborom pijač, v salonskem baru s kaminom in teraso pa nudijo sredozemske specialitete. »Po odprtju je bilo največ gostov Švicarjev, sicer prevladujejo Nemci in Avstrijci. Avgusta je bilo nekaj Italijanov, nekaj je tudi Hrvatov in Slovencev, zanimanje je med Kitajci in Američani,« je še povedal Janez Bidovec, direktor in lastnik podjetja Elbi, specializiranega za elektroinstalacije, projektiranje, ki pa se tudi v vlogi hotelirja dobro počuti. Veliko je prepotoval in pravi, da dobro ve, kakšni morajo biti videti hoteli.