Pet elementov v TKM – voda (2. del)

Neravnovesje v energiji elementa vode je lahko izraženo kot presežek te energije (o čemer sem pisala v prejšnjem članku) ali kot pomanjkanje energije elementa vode v našem telesu.

Telesno lahko pomanjkanje energije vode že na zunaj prepoznamo po videzu in drži: globoko sklonjena glava, skrčena drža (kot bi se zgrbili sami vase ali kot bi se posušili navznoter).

Psihično pa se pojavijo ob pomanjkanju energije elemen­ta vode strah, neodločnost, negotovost, melanholija.

Telesni znaki pomanjkanja energije vode se kažejo kot:

pomanjkanje energije ali vzdržljivosti

kronične bolečine v križu

hladne okončine (dlani, stopala)

poslabšanje vida in sluha

čezmerna žeja

šibke trebušne mišice

ušesne infekcije ali tinitus (zvonjenje v ušesih)

temni kolobarji pod očmi (šibka energija ledvic in nadledvične žleze)

vaginalne in glivične infekcije

boleča, šibka kolena

osteoporoza (Kitajci jo imenujejo »bolezen žejnih kosti«)

sindrom kronične utrujenosti in izgorelosti

oslabljen imunski sistem

Psihično in vedenjsko se pomanjkanje energije vode kaže kot:

raztresenost

lenoba

pomanjkanje samozavesti

pomanjkanje zaupanja vase in tudi druge

nezmožnost koncentracije za doseganje ciljev

pomanjkanje motivacije in volje

slabo prenašanje mraza in zime

Energijo elementa vode uravnavamo na različne načine:

Z masažo akupresurnih točk, akupunkturo, moksanjem (zvitek zelišč prižgemo z vžigalicami in ga držimo dva centimetra nad področji, ki potrebujejo gretje). Moksanje ugodno vpliva na odstranjevanje odvečne vlage in mraza iz telesa, lajša nelagodje. Blagodejno na uravnavanje elementa vode vpliva tudi refleksna masaža stopal, terapija reiki, magnetoterapija, masaža tui-na.

Energijo uravnavamo z ustrezno prehrano.

Za ledvice sta pomembna vitamin A (zelena in rumena listnata zelenjava, korenje, sušene marelice, ribe, rumenjak, peteršilj, čebula) in E (žitni kalčki, oreščki, polnovredni žitni izdelki, špinača, brstični ohrovt), po okusu slana hrana: grah, leča, ribe.

Mehur energijsko okrepi hrana, ki je bogata z vitaminom B (polnovredna žita, žitni izdelki, sadje, kvas, stročnice, krompir, jajčni rumenjak, arašidi, oreščki, mleko, večina zelenjave, ribe) in veliko naravne vode.

Po možnosti naj bo hrana, ki jo uživamo, čim bolj sveža in ekološko pridelana, da ima v sebi veliko vitaminov in mineralov.

Ko jemo, se umirimo in si predstavljajmo, da nas hrana okrepi tudi energijsko.