Vaniljeve kocke s sadnim prelivom

Krhko piškotno dno, vaniljeva krema in osvežujoča plast jagodičevja.

Za pripravo vaniljevih kock potrebujemo: za piškotno dno: 400 g navadnih keksov, 150 g masla, 50 ml kave; za kremo: 1 l mleka, 4 praške za vaniljev puding, 400 g grškega jogurta, 400 g kisle smetane, 2 vaniljeva sladkorja, 350 g sladkorja; za sadni preliv: 0,5 kg robidnic ali drugega jagodičevja, 10 listov želatine, 1 dl vode, sladkor po okusu.

Najprej pripravimo piškotno dno: piškote zdrobimo in jih zalijemo s stopljenim maslom in s še vročo kavo. Premešamo in vse skupaj nadevamo v pekač. Maso dobro pritisnemo ob dno, da se drobtine sprimejo.

Priprava kreme: praške za vaniljev puding stresemo v skodelo in zalijemo z 2 dl hladnega mleka. Premešamo, da dobimo gladko zmes. Preostalo mleko vlijemo v večjo posodo, mu dodamo sladkor in vaniljev sladkor in vse skupaj počasi zavremo. Vrelo mleko odstavimo in vanj vmešamo pripravljeno zmes za puding. Premešamo in kuhamo še 3 do 5 minut oz. dokler se vse skupaj ne zgosti. Posodo s kuhanim pudingom odstavimo s štedilnika in še v vroč puding vmešamo grški jogurt in kislo smetano. Pripravljeno kremo razporedimo po piškotni podlagi. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 35 minut. Pečeno vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.

Priprava preliva: liste želatine namočimo v hladni vodi. Robidnice stresemo v kozico, jih posujemo s sladkorjem in prilijemo 1 dl vode. Zavremo in kuhamo še 10 minut. Vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Želatino ožamemo in jo vmešamo še v vročo zmes iz robidnic. Mešamo, dokler se želatina ne raztopi. Prelijemo čez ohlajeno pečeno vaniljevo kremo. Pekač za čez noč postavimo v hladilnik.

Nasvet: Kavo pri piškotni podlagi lahko nadomestimo s pomarančnim sokom ali z večjo količino masla.