Orada s špinačo in krompirjem

Po prehranskih priporočilih bi morali uživati ribe vsaj enkrat na teden, saj imajo ugodno maščobnokislinsko sestavo in so pomemben vir tistih maščob, ki jih naše telo nujno potrebuje za preživetje. Ribe so pogosto premalokrat na jedilniku, zato je namen naslednjega recepta pokazati, da so ribe še kako okusne, priprava pa popolnoma preprosta.

Za pripravo orade potrebujemo: 1 manjšo orado, 2 stroka česna, 1 vejico rožmarina, sol, pol limone, 1 žlico olivnega olja.

Orado očistimo in jo osušimo. Rahlo jo posolimo z notranje in zunanje strani. Česen narežemo na lističe. Limono dobro operemo in jo narežemo na kolesca. V notranjost orade damo narezan česen, dve kolesci limone in vejico rožmarina. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem spečemo orado. Pečemo 10 minut na vsaki strani oziroma čas peke prilagodimo debelini njenega hrbta. Postrežemo s špinačo in krompirjem.

Nasvet: Količine so navedene za eno osebo. Če nimamo na voljo svežega rožmarina, ga nadomestimo s suhim.

Za pripravo špinače s krompirjem potrebujemo: 500 g špinače, 800 g krompirja, 5 strokov česna, 20 g masla, sol, 2 ščepca muškatnega oreščka.

Krompir olupimo ter ga zrežemo na kocke ali četrtine. Skuhamo ga v rahlo osoljeni vodi in odcedimo.

Špinačo položimo v posodo ter jo zalijemo z vrelo vodo. Posodo pokrijemo in pustimo stati 5 minut. Špinačo odcedimo in jo na grobo narežemo. Česen olupimo in nasekljamo. V posodi raztopimo maslo ter na njem na hitro prepražimo česen. Malce posolimo in potresemo z muškatnim oreščkom. Dodamo kuhan krompir in vse skupaj dobro premešamo.

Nasvet: Špinačo lahko nadomestimo z blitvo.