Iztok Šlebir v zaščitni maski med opazovanjem čebel / Foto: Iztok Šlebir

Iztok izdeluje med v deviškem satju

Iztok Šlebir iz Moš v občini Medvode je čebelar in izdeluje poseben med – med v deviškem satju.

Moše – Iztok Šlebir pravi, da imamo v Sloveniji premalo medu, zato ga žal uvažamo z vsega sveta, predvsem iz Kitajske in Južne Amerike. Letos je izdelal kozarec posebnega medu. Med je pridelal iz deviškega satja. Ta nastane tako, da čebelar okvir, ki mu pravijo satnica, vstavi v panj in čebele potem same zgradijo satje ter ga napolnijo z medom. Vse skupaj, satje in med, potem pretoči v kozarec. Teh primerkov medu iz deviškega satja ima le tristo, in kot pravi, je edini, ki v Sloveniji izdeluje tovrstni med. Z izdelavo enega kozarčka tega medu ima ogromno dela. Deviško satje naj bi bilo zelo zdravilno, predvsem za bolezen zob parodontozo.

V njegovem medu ni kemikalij niti pesticidov. Ko med stoči v kante, gre ta naravnost v kozarec, kar pomeni, da ga ne segreva in pregreva. Med v kozarcu kristalizira, in če kristalizira od vrha do tal enakomerno, pomeni, da je pravi in torej ni mešan s sladkorjem. Panje ima doma v Mošah, na Dolenjskem ali pa jih vozi naokoli po Sloveniji, odvisno od tega, kje medi. Tako dobi različne vrste medu. Ima sto dvajset družin, kar pomeni približno šest milijonov čebel. Čebele sam »spravi gor«, iz ene družine vsako leto tudi štiri do pet novih. Ves čas jih spremlja, da ne zrojijo. Velik problem je predvsem varoja, ki pa jo Iztok zdravi le z naravnimi kislinami, z mravljično ali oksalno.

V en kozarec medu vloži veliko ur dela, zato mu težko določi ceno. Še posebno to velja za med v deviškem satju. Pravi, da je zanj tako poseben in unikaten, da ga ne more ovrednotiti. Izdeluje tudi med z ameriškim slamnikom, borove vršičke z medom, med s sokom rdeče pese in med, ki ga je poimenoval Iz panja na žlico in ki vsebuje cvetni prah, propolis in matični mleček. V kratkem bo predstavil še dva nova izdelka, med z aloe vero in med s konopljo. Pridobiva tudi propolis, ki je odličen za rane, in matični mleček, ki krepi imunski sistem.