Bananin tiramisu

Včasih se nam zgodi, da kupimo preveč banan ali pa nam te prehitro dozorijo. Take banane lahko uporabimo za izdelavo raznovrstnih sladic, saj odlično vežejo ostale sestavine, hkrati pa prispevajo k prijetnim sladkim okusom in s tem nadomestijo veliko količino sladkorja. V vročih poletnih dneh svojo vlogo še kako dobro opravijo v osvežilnem bananinem tiramisuju.

Za pripravo bananinega tiramisuja potrebujemo: za bananino kremo: 100 g mascarpone sira, 2 dl smetane, 2 banani, 1 žlico sladkorja; za vaniljevo kremo: 1 paket vaniljevega pudinga, 3 dl mleka, 400 g mascarpone sire, 3 dl smetane, 100 g sladkorja.; ostale potrebne sestavine: 1 paket otroških piškotov, 1,5 dl kave, 2 žlici ruma, 1 banano.

Priprava vaniljeve kreme: Prašek za vaniljev puding pomešamo s štirimi žlicami hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo in vanj zakuhamo puding. Puding pokrijemo s folijo in ohladimo. Smetano stepemo do polovice. V mascarpone sir vmešamo sladkor ter dodamo ohlajen vaniljev puding. Dobro premešamo in nazadnje dodamo še stepeno sladko smetano.

Priprava bananine kreme: banane zmeljemo s pomočjo paličnega mešalnika. Smetano stepemo. S pomočjo električnega mešalnika skupaj zmešamo zmlete banane, mascarpone sir in sladkor. Vmešano še stepeno smetano.

Sestavljanje tiramisuja: Banano narežemo na kolesa. Še v vročo kavo vlijemo rum. Vanjo pomakamo piškote in z njimi obložimo dno kozarcev. Piškote prekrijemo z bananino kremo in nato z bananinimi kolesi. To prekrijemo z novo plastjo v kavi namočenih piškotov. Piškote prekrijemo z vaniljevo kremo in jo obložimo z bananami. Kozarce postavimo za 2 uri v hladilnik, da se vse skupaj dobro ohladi.

Nasvet: Če je sladica namenjena tudi mlajšim otrokom, piškote namočimo v kakav. Ker so banane različno sladke, količino sladkorja v kremi prilagodimo okusu. Tiramisu namesto v kozarcih lahko pripravimo tudi v bolj globokem pekaču.