Puran z zelenjavo na rumenem rižu

Puran, zelenjava in riž. Tri sestavine, ki same po sebi niso nič posebnega, vendar če jih združimo in jim dodamo še kanček začimb, lahko pripravimo nadvse okusen in zdrav obrok.

Za pripravo purana z zelenjavo potrebujemo: 200 g purana, 1 rdečo papriko, 1 rumeno papriko, 1 korenje, 1 bučko, 1 mlado čebulo, sol in poper, mleto rdečo papriko, 2 žlici olivnega olja.

Zelenjavo očistimo, papriki odstranimo semena. Vso zelenjavo, razen čebule, narežemo na dolge trakove. Čebulo narežemo na manjše koščke oz. jo sesekljamo. Purana narežemo na 3 cm dolge trakove ter ga potresemo z mleto rdečo papriko, osolimo in popramo. V ponvi segrejemo žlico olivnega olja ter na njem popečemo puranje meso do zlato rjave barve. Meso prestavimo na krožnik, ki ga pokrijemo z namenom, da bo meso ostalo toplo. V isto ponev, kjer smo pekli meso, prilijemo drugo žlico olivnega olja ter na njem popečemo pripravljeno zelenjavo. Dodamo pečenega purana in vse skupaj kuhamo še 5 minut. Postrežemo na rumenem rižu in po želji potresemo s sirom.

Nasvet: Lahko uporabimo tudi kakšno drugo zelenjavo, kot so npr. šampinjoni ali druga vrsta paprik. Če jih imamo na voljo, vse skupaj začinimo s svežimi sezonskimi začimbami.

Za pripravo rumenega riža potrebujemo: 1 skodelica riža, 2 skodelici vode, 1 žličko soli, 1 žličko kurkume, 2 žlički masla.

Riž stresemo na cedilo in splaknemo pod tekočo vodo. Damo ga v kozico, ga osolimo in zalijemo z dvema skodelicama vode. Zavremo in kuhamo 2 minuti manj, kot piše na embalaži proizvajalca. Nato v riž vmešamo kurkumo in maslo ter kuhamo še 2 minuti. Kuhan riž pustimo stati v pokriti posodi 3–5 minut in postrežemo.

Nasvet: Kurkuma je topna v maščobah. Aktivna sestavina kurkume, kurkumin, brez maščob le stežka prehaja skozi želodec v tanko črevo in naprej v kri, zato je pomembno, da jo v jed dodajamo skupaj z maščobo, saj bo telo koristne snovi iz kurkume lažje absorbiralo.