Ekipa Hit Alpinea: Lavra Peršolja Jakončič, Andrej Begovič, Mateja Golja, Aljoša Sodja, Mirza Avdić in Fedja Pobegajlo

Večerja treh dežel

Ob že uveljavljeni Kulinarični poti, ki povezuje pet lokalnih gostinsko-turističnih ponudnikov v središču Kranjske Gore, in nedavnem mednarodnem kulinaričnem festivalu z večerjo treh šefov se je največji kranjskogorski hotelir podal čez mejo in združil še okuse treh dežel.

Medijem je tako Hit Alpinea predstavil produkt, ki so ga poimenovali Večerja 3 dežel. Zbirno mesto je bilo pred Ramado Hotel & Suites v Kranjski Gori, kjer nas je pričakala poletna pijača dobrodošlice, prisotne pa je nagovoril Fedja Pobegajlo, direktor družbe Hit Alpinea. Povedal je tudi, da v zadnjih dveh letih veliko delajo na inovativnih kulinaričnih produktih. Prepričani so, da bo Večerja 3 dežel zanimiva izkušnja za zvedave ljubitelje kulinarike, bo pa popestrila tudi daljše bivanje gostov v njihovih hotelih.

Večerjo sestavljajo trije hodi. Za predjed poskrbijo v Alte Hütte v Trbižu, za glavno jed v restavraciji Wallnerwirt v Podkloštru v Avstriji, sladica pa je na vrsti že na domačih tleh, v Kranjski Gori. Organiziran je skupinski prevoz, udeležence pa spremlja tudi lokalni turistični vodnik – tokrat je bil to Mirza Avdić, ki mu anekdot in zanimivosti o okoliških krajih ni zmanjkalo.

Po zunanjem videzu Alte Hütte spominja na koče z avstrijskih smučišč, kar niti ne preseneti, saj gostinski objekt stoji ob stari poti na Monte Santo di Lussari oziroma po slovensko Sv. Višarje. V leseni hiši, ki je zanimiva tudi zato, ker je narejena iz odpadnega lesa, družinsko gostinsko zgodbo pišeta Roberto del Negro in njegova žena, Korošica Paula Putze. V veliko pomoč jima je tudi hči Liza.

Na mizo dobimo toplo predjed, ki so jo poimenovali Trbiški tris. Krožnik sestavljajo omleta s šparglji, zvitek z jajčevci, svežim sirom rikota in parmezanom ter domači krompirjevi njoki s stopljenim maslom in prekajeno rikoto.

Nadaljujemo pot v Avstrijo. Karin Wallner restavracijo Wallnerwirt vodi že 35 let in ima zanimiv hobi: je strastna lovka. Na mizo dobimo glavno jed, pri kateri se odločamo med mesnim in ribjim krožnikom. Na mesnem je glavna čebulna bržola, na ribjem zlatovčica. Na sladico pa se potem odpeljemo nazaj v Slovenijo: čez Korensko sedlo na izhodiščno točko, kjer nas na terasi Ramada Hotel & Suites Kranjska Gora že čaka orehova potička v ohlajeni vaniljevi omaki. Z nekaj koščki jagod je odličen zaključek druženja, na katerega lahko gledate kot na večerjo ali kot na pravi kulinarični potep.