Puranji ali goveji zrezki

Včasih je dovolj le neka malenkostna sestavina, ki obogati jed. Puranjim zrezkom dodamo kapre, goveje zrezke obložimo s paradižnikom in sirom, kuskus pa lahko popestrimo z baziliko.

Za pripravo puranjih zrezkov s kaprami potrebujemo: 4 puranje zrezke, 2 žlici moke, 2–3 dl jušne osnove, 2 žlici vloženih kaper, ščepec soli in popra, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico olja.

Puranje zrezke na rahlo potolčemo, jih osolimo in popramo. Povaljamo jih v moki. V ponvi segrejemo olje, na katerem iz obeh strani popečemo zrezke, da dobijo zlatorjavo skorjico. Zalijemo z jušno osnovo, pokrijemo in kuhamo 10 minut. Prilijemo limonin sok in dodamo kapre. Počasi kuhamo še 15 minut.

Nasvet: Del jušne osnove nadomestimo z belim vinom. Ker so vložene kapre zelo slane, mesa ne smemo preveč soliti.

Za pripravo kuskusa z baziliko potrebujemo: 200 g kuskusa, 4 dl vode, 1 žličko soli, 20 g masla, 1 šopek bazilike.

Kuskus posolimo, zalijemo z vodo in zavremo. Kuhamo 5 minut in odstavimo s štedilnika. Dodamo narezano maslo in premešamo z vilicami. Potresemo z narezano baziliko in ponovno premešamo.

Za pripravo govejih zrezkov potrebujemo: 4 goveje zrezke, 4 rezine sira, 8 kolobarjev paradižnika, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Zrezke na rahlo potolčemo in jih z obeh strani natremo s soljo in poprom ter premažemo z oljem. Ponev močno segrejemo in nanjo položimo zrezke. Pečemo jih 3 minute. Nato temperaturo štedilnika zmanjšamo, zrezke obrnemo ter pečemo še 3 minute. Ponev pokrijemo in na zmerni temperaturi pečemo do želene trdote – približno 10 minut. Na vsak zrezek položimo po dva kolobarja paradižnika in eno rezino sira. Počakamo, da se sir stopi.