Nekateri so se odločili za obisk Skadarlije ...

Boemska četrt

Restavracija z imenom Ima dana je le ena od znanih restavracij, ki jih najdemo na Skadarliji, v boemski četrti v centru Beograda. Izletniki smo jo obiskali in si privoščili večerjo ob »starogradskih« melodijah.

Beograd (3)

Omenjena restavracija stoji na Skadarski ulici, njen sedanji manager je Zoran Milović. Hiša, v kateri je restavracija, je stara okoli sto petdeset let, restavracija pa je v njej šestdeset. Stavba sama je zanimiva tako zaradi svoje zgodovine kot barvite notranjosti, za kar je poskrbel – lahko bi rekli tudi, da ji je s svojim boemskim pristopom dal dušo – akademski slikar Mario Maskareli.

Skadarlijo v današnjih dneh še vedno obišče precej turistov, vendar trend zahteva svoje: prihaja čas drugačnega druženja, doživljajskih prigrizkov, vinskih barov; galerij, ki združujejo v velikem prostoru kavarno ali lokal z galerijo, in v njih prirejajo glasbene dogodke, celo degustacije tujih vin.

Gorenjci smo se veselili večerje na Skadarliji. Naš jedilnik so sestavljale hladna predjed, glavna jed in sladica. Najbolj nas je navdušila hladna predjed. Domač pršut, prebranec, posebna polnjena paprika s smetano, sir … Sledil je mesni krožnik v spremstvu šobske solate in lepinje; za sladico pa je bila pita z orehi, ki je pa na prvi pogled spominjala na baklavo, a to ni bila – bila je pač pita z orehi z dodanim sladkim prelivom, ki smo ga vajeni pri baklavah. Za glasbo je skrbel orkester Monokl, »skadarlijske« igralke, ki poskrbi še za kulturni vtis večerje, pa tokrat nismo spoznali.

Zadnji dan smo v centru mesta obiskali še Muzej Nikole Tesle, znanstvenika, izumitelja in inženirja. Muzej hrani bogato zbirko Teslovih originalnih dokumentov, knjig, tehničnih eksponatov, načrtov, instrumentov … Najprej smo si o Tesli ogledali kratek film, kdor pa je želel, je med ogledom stalne razstave v pritličnem delu muzejske stavbe, lahko sodeloval tudi pri kakšnem zanimivem poskusu, ki so res svetla točka sicer kar precej obiskanega muzeja.

In ko ste v Beogradu, je nujen tudi obisk ene od mestnih tržnic. Tu vam črnolasa prodajalka ponuja tri vrste kravjega sira, soseda vam pod nos tišči četrtega, zraven hvali še kajmak, ki ga morate nujno pokusiti ... Pogled vam uhaja na ocvirke, prekajena rebra, na stojnice, ki so se v tem času šibile pod jagodami in češnjami ... Brbončice (in nizke cene) naredijo svoje. (Konec)