Marmorni kolač s češnjami

Sezona češenj se je že dodobra začela, če ne ponekod že končala. So eden tistih sedežev, ki rastejo na naših tleh in jih lahko odtrgamo z drevesa na domačem vrtu. Sedaj je čas, ko imamo možnost, da kar se le da izkoristimo svoje sezonsko sadje. Čeprav sem mnenja, da so češnje najboljše, če jih jemo sveže, so vseeno nepogrešljivi dodatek kolačev, saj pripomorejo k čudoviti aromi in svežini.

Za pripravo marmornega kolača s češnjami potrebujemo: 600 g moke, pol kocke kvasa, 2,5 dl mleka, 70 g sladkorja, ščepec soli, 100 g masla, 1 jajce, 2 žlici temnega kakava, 400 g izkoščičenih češenj, 1 jajce za premaz.

Kvas nadrobimo v skodelico, mu primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Prelijemo z mlačnim mlekom in pustimo vzhajati na toplem 10 minut. Moko presejemo, ji dodamo sol in preostali sladkor ter na koščke narezano maslo. Na sredini naredimo jamico, kamor vbijemo jajce. Prilijemo vzhajan kvas. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo razdelimo na dva dela. Kakav raztopimo s tremi žlicami vroče vode. V en del testa dodamo raztopljen kakav. Dobro pregnetemo, da se kakav enakomerno razporedi v testo. Oba dela testa (testo s kakavom in testo brez kakava) položimo na pomokano površino in pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo počivati pol ure, da vzhaja na dvojno velikost. Vsak del testa razvaljamo v pravokotnik, debel 1 centimeter. Testo brez kakava na rahlo premažemo z vodo. Nanj položimo testo s kakavom. Po kakavovem testu razporedimo izkoščičene češnje. Iz obeh strani zvijemo proti sredini. Premažemo s stepenim jajcem ter pustimo vzhajati pol ure. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30–40 minut. Kolač ohladimo in narežemo na rezine. Po želji ga lahko prelijemo s stopljeno čokolado ali potresemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Ko nimamo na voljo svežih češenj, uporabimo vložene. Če želimo manjše kolačke, vsak del testa razdelimo na več delov. Iz vsakega para testa (svetlo in temno testo) razvaljamo več manjših in tanjših pravokotnikov in nadaljujemo po enakem postopku.