Mini tortice

Na našem centru v Naklem imamo veliko tečajev in že dolgo časa sem si ogledovala slike mini tortic. Bi šla na tečaj ali ne? Pa sem se le odločila. Tečaj traja le en popoldan, namenim nekaj časa zase in grem. Dvanajst žensk nas je bilo in naš profesor slaščičarske prakse Andrej. Dobimo gradivo z recepti in postopki. Vse to lahko dobiš tudi v kuharicah in na internetu, na tečaju pa lahko strokovnjaka vprašaš, vidiš, otipaš biskvit in kremo, jo okusiš. Vse življenje rada pečem. Za vsa praznovanja sama pripravim vse sladice. Zelo sem zahtevna, kakšne sladice so dobre in lepe. Po takem tečaju pa ugotovim, da redkokatero stvar sploh prav delam. Vedno sem dala sladkor v rumenjake in to penasto stepala. Napačno, sladkor damo v beljake in to stepemo v trd sneg, ki mora biti ravno prav trd, umešamo na roko razžvrkljana jajca kar z navadno metlico. Vedno sem potem postopoma dodajala moko in sneg, sedaj me mojster nauči, da lahko damo vso moko naenkrat in prav nič ne potrebujemo pecilnih praškov, torej ena umetna stvar manj v gospodinjstvu. Potrebujemo modelčke za mini tortice. In sedaj majhna skrivnost velikega mojstra: modelčke naoljimo in potresemo s sladkorjem v prahu. Jasno, potem pa tortice z lahkoto iztisnemo iz modelov. Kreme so različne: sadne, jogurtove, vaniljeve, z mascaponejem in bavarska jajčna krema. Pripravili smo šest različnih vrst tortic, ženske smo mojstra le gledale in spraševale: Andrej, je to prav ali ne, je v redu, stepam še malo … Počutila sem se kot Mišmaš in njegove miške. Med pripravo sladic se ženske pogovarjamo in tako mimogrede katero vprašam, od kod je. Iz Prebolda in Ilirske Bistrice, iz Polhovega Gradca … Kaj, si mislim, tako daleč se vozite na tečaj? In ste tukaj prvič? Kje pa, dobro že poznam vašega mojstra. Bila sem že na predelavi mleka in na tortah pa na pripravi štrukljev … Ko otroci odrastejo, ima človek zopet čas zase. Dobro, si mislim, torej najboljše šele prihaja. Najprej smo spekli biskvite – v nekatere smo dodali bučna semena, mandljevega smo pripravili brez moke … Potem smo se lotile krem. Zopet izvemo majhne skrivnosti: vaniljeve kreme ne smeš segrevati več kot na 82 stopinj Celzija, sicer se sesiri, marelično marmelado za mini Sacherjeve tortice moraš segreti in potem namazati, da ponovno želira in potem se z lahkoto sprime z biskvitom. In biskvit moramo preliti s sladko raztopino, ki jo aromatiziramo z rumom … Ko so bile tortice pečene, smo se svečano slikale, jih razdelile in jih odnesle domov. Sedaj čakam prvo priložnost, da se preizkusim v novih postopkih priprave biskvitov in krem. Kupiti moram modelčke, ali vse pripravim v plastičnih lončkih … In če sprejmem in usvojim eno novost, ki sem jo videla na tečaju, je tečaj upravičil svoj namen. In sprejela bom več novosti …