Pri Domu starejših občanov Naklo so slovesno zasadili ponovno odkrito avtohtono jablano Paplerjev bobovec. / Foto: Primož Pičulin

Jablana povezuje generacije

Na pobudo nakelskega likovnega društva so pri Domu starejših občanov Naklo slovesno zasadili ponovno odkrito avtohtono jablano Paplerjev bobovec in se tako pridružili projektu Javnega sklada za kulturne dejavnosti sajenja rodovitnih dreves kot simbola ljubiteljske kulture.

Naklo – Ob letošnjem vseslovenskem Tednu ljubiteljske kulture je tudi v občini Naklo dozorela ideja, da se pridružijo državnemu projektu Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in posadijo rodovitno drevo, ki ponazarja široko dostopnost in raznolikost ljubiteljske kulture, ohranjanje kulturne dediščine in skrb za biotsko raznovrstnost Slovenije. Na predlog Draga Paplerja so zasadili ponovno odkrito avtohtono sorto jablane Paplerjev bobovec. Povezana je z njegovim prednikom Franom Paplerjem, ki je okrog leta 1895 s križanjem štajerskega bobovca in zlate parmene vzgojil novo sorto jabolk, tako imenovane paplerke ali Paplerjev bobovec.

Drago Papler je zasaditev omenjene jablane označil za simbol medgeneracijskega in družbenega povezovanja, ki prerašča v blagovno znamko na kulturno-umetniškem, raziskovalno-razvojnem, izobraževalnem, kmetijskem in gospodarskem področju. Drevo so zasadili na pobudo Likovnega društva Naklo, ki je tudi priskrbelo drevo. Pobudi se je pridružila Občina Naklo, ki je odstopila zemljišče, ob tem pa se je Alojzija Murn iz Likovnega društva Naklo zahvalila tudi Andreji Valant, direktorici Doma starejših občanov Preddvor, pod okrilje katerega sodi Dom starejših občanov Naklo. Predsednica Zveze kulturnih društev Kranj Mija Aleš je pojasnila, da je Teden ljubiteljske kulture letos potekal četrto leto in je bil tokrat posvečen prav likovni dejavnosti. Ob tej priložnosti so v likovnem društvu predstavili še nakljansko pito, ki so jo spekli posebej za omenjeno prireditev. Po besedah Alojzije Murn gre za sladico iz krhkega testa z jabolčnim nadevom, ki so jo pripravili po starem receptu, ki izvira iz družine Papler, a so ji dodali ingver. »Z dodano novo zdravo sestavino zdaj postaja nakljanska pita,« je še dejala Alojzija Murn.