Srčno zelje

Ko se spomladi odpravimo k prijateljem v Renče na frtaljo z divjimi šparglji, me vedno pričaka šop srčnega zelja, že posajenega v glinast lonec. Srčno zelje pravijo v Renčah melisi. Tokrat me je pričakala poleg srčnega zelja še knjiga Po rinškuo – renške narečne besede, prispevki za slovar, ki je izšla 2016 pod motom Mirana Pahorja: 'Spoštujmo slovenski knjižni jezik in domačo, narečno govorico, ker nas združujeta v lepoti skupnega in posebnega.' Ko sem prebirala Po rinškuo (govorica Primorske mi ni neznana), so mi v ušesih zazvenele še melodije Iztoka Mlakarja. Knjiga je nastala v okviru projekta Zakladi domačega kraja in je razdeljena na več poglavij. V tistem Domače dobrote – mórčku mórčku (malo, zelo malo) sem našla kup zanimivih neznanih izrazov za sadeže in jedi in za šalo povabila prijatelje na nedeljsko kosilo s šoštančljuovo (hranljivo) vsebino: frtalja s špargami (frtalja s šparglji), kúhnja (enolončnica, mineštra s prašičjim mesom, rebrci ali kostmi), rošto s pečuláta (puranja pečenka), rigot, rus (rdeči radič), smúkvicsz dželati (jagode s sladoledom), kfié černuo (črna, prava kava). Obed je bil vesel, nihče ni bil špúrgljouc – izbirčnež.

Kolač z jagodami in meliso

Zanj potrebujemo: za testo: 130 g masla, 190 g bele moke, 80 g sladkorja v prahu, 1 vanilin, 30 g zmletih mandljev, 1 jajce; za nadev: 30 g jagodne marmelade, 1 l mleka, 2 zavojčka vaniljevega pudinga (skupaj 76 gramov), 100 g sladkorja, 1 strok vanilje; maslo za pekač, 500 g jagod, 2 pesti melise, sladkorne kroglice po okusu, fižol za slepo peko, nizek model 30 x 20 cm ali okrogel model z nakodranim robom in premerom 28 cm.

Maslo zrežemo na drobne koščke, ga hitro zgnetemo z moko, sladkorjem, vanilinom, mandlji in jajcem v gladko testo, ga zavijemo v folijo in damo za 1 uro v hladilnik. Testo na pomokani površini razvaljamo na 3 mm debelo. Damo ga v z maslom namaščen pekač, ga ob robu potegnemo navzgor in ga z vilicami pritisnemo na obod pekača. Odvečno testo obrežemo. Pol lističev splaknjene in osušene melise drobno sesekljamo, drugo pustimo za okras.

Pečico segrejemo na 180°. Testo v pekaču nekajkrat prebodemo z vilicami. Prekrijemo ga s papirjem za peko in nanj posujemo suh fižol ali lečo za slepo peko. Pečemo na srednji rešetki 20–25 minut. Nato odstranimo fižol/lečo in papir za peko. Pečemo še 5 minut. Enakomerno namažemo z jagodno marmelado in ohladimo.

V 100 ml mleka raztopimo prašek za puding. Preostalo mleko s sladkorjem in spraskano sredico vaniljevega stroka zavremo, dodamo puding in mešamo 3 minute. Dodamo sesekljano meliso. Puding v posodi damo v ledeno vodo, da se malo ohladi, ga namažemo na testeno podlago, zgladimo in damo pekač za 3 ure v hladilnik.

Jagode narežemo na lističe, preostalim lističem melise odstranimo peclje in jih drobno narežemo – nekaj celih pustimo za okras. Jagodne lističe in narezano meliso enakomerno raztrosimo po kolaču in ga po želji še potresemo z rdečimi ali belimi sladkornimi kroglicami. Sladico damo na mizo v pekaču.