Eva Štravs Podlogar

Okusi Vipavske

Dvorec Zemono je maja dva dni gostil festival Okusi Vipavske, ki se je letos zgodil že enajstič. Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem (VSŠGT) Bled pa je v domačem okolju pripravila slavnostno večerjo ob zaključku študijskega leta.

Okuse Vipavske vsako pomlad v sodelovanju z vipavskimi vinarji organizira Razvojna agencija Rod iz Ajdovščine, tudi letos pa je bil gostitelj dvodnevnega dogodka, ki ga je obiskalo kar lepo število ljudi, dvorec Zemono. Glede na to, da smo ga mi obiskali drugič in ravno tako drugi dan dogajanja, a še bolj v zgodnjih popoldanskih urah, smo ugotovili, da se nekateri ponudniki od lani razlikujejo, predstavili pa so se tudi vinarji iz Slavonije na Hrvaškem.

Našo pozornost sta pritegnili stojnici italijanskih gostov, ki sta ponujali neapeljsko ocvrto pico in pa sladico, za katero je poskrbel Salvatore Capparelli, izvrsten slaščičar, ki zna pričarati okuse južne Italije. Petindvajsetletni Cristiano Piccirillo pa je že četrta generacija družine, ki je znana po izjemnih ocvrtih picah – in kako da taka pica ne obleži v želodcu, je seveda družinska skrivnost. Neapeljčan je bil zanimiv tudi zaradi svojega filmsko-italijanskega videza, vendar se z naklonjenostjo ženskih pogledov ni kaj veliko ukvarjal. Zanimalo ga je predvsem mnenje tistih, ki so pokusili njegovo pico.

Vhod v dvorec je pospremila manjša tržnica, kjer so obiskovalci letošnjih Okusov lahko kupili mlečne in mesne dobrote Vipavske doline, domače pecivo, beluše in seveda oljčno olje.

Obisk festivala je vsako leto tudi priložnost za tiste, ki se s kulinaričnim ustvarjanjem ukvarjajo ljubiteljsko. Tako smo med prisotnimi opazili znani reški obraz, gurmana Časlava Matijevića, ki zadnje čase ne zamudi kulinaričnega ali podobnega dogajanja v Sloveniji. Doma pa ga poznajo iz televizijskih kuharskih oddaj, tudi iz njihovega MasterChefa. Med obiskovalci smo opazili Evo Štravs Podlogar, državno sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, manjkal ni nit dr. Janez Bogataj.

Blejski Grand Hotel Toplice pa je ob koncu študijskega leta gostil večerjo Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled. Slavnostnega večera se je udeležil tudi predsednik Državnega sveta Mitja Bervar. Podelili so diplome, spregovorili o uspehih in se družili tudi ob misli na prihodnost.