Mitja Vodnjov (na levi) s sodelavkama Cilko Lukančič Valič in Marijo Hafner ter županom Miho Ješetom in predsednikom zadruge Zdravkom Bogatajem / Foto: Gorazd Kavčič

Mlečni butik se je preselil

Marca se je Mlečni butik Loških mlekarn s Studenca, kjer je bil od leta 1995, preselil čez cesto, v stavbo Loških mlekarn, minuli teden so ga slovesno odprli.

Škofja Loka – V Škofji Loki so v stavbi Loške mlekarne pod Pepetovim klancem odprli Mlečni butik, ki se je tja preselil z nekdanje lokacije na drugi strani ceste na Studencu. V na novo preurejenih prostorih je že od marca, ima več prostora in tudi večjo ponudbo. Obsežnejši je Domači kotiček s ponudbo dobrot kmetov iz loškega okoliša in ponudbo ostalih lastnih blagovnih znamk. Tako so na voljo večja izbira mlečnih izdelkov Loške mlekarne, lokalnih ponudnikov in mesnih dobrot Arvaj ter Mesnin Bohinja pa tudi svežega mesa Loških mesnin, sadja in pekovskih izdelkov, ne manjka pa niti splošna živilska ponudba in spremljevalni program. V obnovo so po besedah Mitje Vodnjova, direktorja Loške zadruge, vložili 150 tisoč evrov.

Posebnost trgovine je Mlekarski kotiček s postavitvijo stalne razstave, kjer si pod imenom Od »loke« do sira obiskovalci lahko ogledajo stare mlekarske rekvizite za izdelavo mlečnih izdelkov. Loška mlekarna ima dolgoletno tradicijo in je mlekarna z najdaljšim neprekinjenim delovanjem na Slovenskem. Mlekarska zadruga je bila ustanovljena že leta 1899, v začetku prejšnjega stoletja pa je nekaj let delovala tudi specialna kmetijska šola za mlekarstvo, prva v takratni kraljevini Jugoslaviji, je ob odprtju povedala etnologinja Mojca Šifer Bulovec. Mlečni butik nameravajo v sodelovanju s Turističnim društvom Škofja Loka vpeljali tudi v več turističnih škofjeloških poti in tu ponudili lokalno hrano. Ob odprtju Mlečnega butika sta poleg direktorja Mitje Vodnjova spregovorila tudi župan občine Škofja Loka Miha Ješe in predsednik upravnega odbora zadruge Zdravko Bogataj. Obiskovalcem so postregli z jedmi iz svoje ponudbe, člani Prosvetnega društva Sotočje pa so skuhali značilno loško jed, medlo.