Parkiranje na pločniku v Preddvoru ni dovoljeno

V Gorenjskem glasu je bilo 21. aprila 2017 v rubriki Prejeli smo objavljeno pismo z naslovom Parkiranje v Preddvoru, v katerem avtor navaja netočne oziroma neresnične podatke, ki zavajajo bralce, da je parkiranje na pločniku na Dvorskem trgu v Preddvoru dovoljeno. Dejansko parkiranje na pločniku ni dovoljeno.

Medobčinsko redarstvo Kranj, ki deluje v organu skupne občinske uprave Medobčinski inšpektorat Kranj, je v letošnjem letu na Dvorskem trgu v občini Preddvor ugotovilo in sankcioniralo dva prekrška zaradi napačnega parkiranja. V obeh primerih je bila izrečena zakonsko predpisana globa v višini 80 evrov. Zato navedba občana, da je bilo v zadnjem času več lastnikov vozil v Preddvoru oglobljenih zaradi parkiranja pred stavbo na Dvorskem trgu v središču Preddvora, tako ne drži.

Pisec članka navaja, da pločnik ni definiran v Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) in da definicija pločnika izhaja iz SSKJ. Tudi ta trditev ni točna. ZPrCP pločnika res ne definira, vendar je definicija pločnika zapisana v 54. točki I. odstavka 2. člena Zakona o cestah, ki določa: »Pločnik je del cestišča, ki ni v isti ravnini kot vozišče ali je od njega ločen kako drugače in je namenjen pešcem ali pešcem in prometu koles ter koles s pomožnim motorjem, če je na njem označen kolesarski pas ali pa z vertikalno prometno signalizacijo dovoljen promet kolesarjev.« Tako je površina pred stavbo s trgovino dejansko pločnik, na katerem ni dovoljeno parkirati motornih vozil. ZPrCP ustavljanje in parkiranje na pločniku prepoveduje v 1. točki 4. odstavka 65. člena in za kršitev predpisuje globo 80 evrov.

Da je parkiranje na pločniku nesprejemljivo, priča priložena fotografija vozila enega izmed oglobljenih voznikov na Dvorskem trgu v Preddvoru, ki nazorno kaže, kako se je peška z otrokoma izogibala parkiranemu vozilu.

Občina Preddvor bo postavila dodatno prometno signalizacijo, s katero bo nedvoumno določen namen površine na Dvorskem trgu.

Občina Preddvor Medobčinski inšpektorat Kranj