Prejeli smo Nasprotujejo popravkom zakona – odgovor

V okoljski organizaciji Alpe Adria Green nasprotujejo zakonu, ki bi omogočil legalizacijo vodnega zbiralnika na Rudnem polju. Zahtevajo, da se zbiralnik zmanjša, ker naj bi umetni sneg uničeval rastline. Tudi če je to res, česar ne verjamem, predstavlja umetni sneg tako majhen odstotek ogromne površine Pokljuke, da ne more povzročiti kakšne posebne škode na rastlinstvu. Ta mala površina umetnega snega omogoča športno dejavnost in rekreacijo številnim državljanom, predvsem otrokom in mladini. Pokljuški turizem tudi omogoča preživetje številnim družinam, zato ne razumem, zakaj se ta okoljska organizacija tako zagrizeno bori proti temu malemu vodnemu zajetju. Sprašujem se, kje so bili okoljevarstveniki takrat, ko je novi lastnik blejskega golfa podiral mogočna drevesa in na travnike vozil skladovnice ogromnih skal in grobo posegal v pokrajino. Z visoko ograjo je pretrgal poti srnam in drugi divjadi. Tudi ta pokrajina je naša naravna in kulturna dediščina.

Ne razumem tudi ravnanja naravovarstvenih nadzornikov TNP v Kranjski Gori. Kot smo lahko prebrali v medijih, so nadzorniki TNP s policijo preprečili kranjskogorskemu županu, da bi s skupino prostovoljcev očistil in zavaroval nevarno pot v Malo Pišnico. Normalno bi bilo, da bi se vodstvo TNP županu zahvalilo, da je namesto njih pripravljen urediti pot, ki bi jo morali sami urediti že pred dvajsetimi leti, ne pa da so samo postavili tablo z napisom, da je hoja po poti prepovedana. Nadzorniki so morda res ravnali po zakonu, vendar je ob neživljenjskih zakonih in predpisih, ki jih producira naša razbohotena administracija, včasih potrebne nekoliko zdrave pameti.

Da so naši zakoni res včasih nerazumni in neživljenjski, kaže razvalina Riklijeve hiše na najlepši lokaciji Bleda. Je sramota za vso državo, zakon pa namesto da bi zahteval, da se ta razvalina odstrani, omogoča, da dela sramoto ne le Bledu, ampak vsem nam.

Upam, da se bo za prihodnje državnozborske volitve našla kakšna stranka, ki bo obljubila in tudi izpolnila obljubo, da bo ta in podobne nesmiselne zakone odpravila in zmanjšala razbohoteno administracijo.

Avgust Mencinger, Radovljica