Tekmovalci so se med drugim pomerili v spretnosti estetskega oblikovanja pogrinjkov na temo mleka. / Foto: Tina Dokl

Vse povezali z mlekom

Konzorcij biotehniških šol Slovenije je pretekli četrtek pripravil tretje tekmovanje v znanju in spretnostih za dijake in študente biotehniških šol z naslovom Mleko – na stičišču med tradicijo in sodobnimi trendi.

Naklo – Za temo letošnjega tekmovanja so izbrali mleko, a ne po naključju, je pojasnil direktor Biotehniškega centra Naklo Marijan Pogačnik. Letos namreč mineva sto deset let od začetka mlekarskega izobraževanja v Kranju. V sklopu konzorcija biotehniških šol se danes izobražuje več kot tri tisoč dijakov. »Tovrstno izobraževanje je še kako pomembno, saj so to mladi, ki bodo krojili prihodnost našega podeželja,« je poudaril Pogačnik.

Letošnjega tekmovanja se je udeležilo največ tekmovalcev doslej, skoraj osemdeset iz desetih biotehniških šol, ki se povezujejo v konzorcij, je razložila Majda Kolenc Artiček iz Biotehniškega centra Naklo. Pred začetkom tekmovanja jih je nagovorila državna sekretarka z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša, ki jo veseli, da so za letošnjo temo izbrali mleko, saj je mlekarstvo vodilna kmetijska panoga v Sloveniji. »Petnajst odstotkov kmetijske proizvodnje je mlečne in v mlečnem sektorju smo res lahko ponosni na to, kar smo naredili,« je poudarila in dodala, da se je število mlečnih kmetij v zadnjem obdobju razpolovilo, kljub temu pa je mlečna proizvodnja večja za 18 odstotkov. »Vzpostavili smo tudi izbrano kakovost za mlečni sektor, s čimer želimo potrošnike prepričati o kakovosti naših proizvodov.«

Na tekmovanju so dijaki in študenti pripravljali jedi ter pekovske in slaščičarske proizvode, ki vsebujejo mleko ali mlečne izdelke, se pomerili v spretnostih estetskega oblikovanja pogrinjkov, predstavili različne mlečne izdelke, se preizkusili v prepoznavanju različnih vrst mleka in mlečnih izdelkov, tekmovali v znanju o mleku ter predstavili zanimive fotografije na temo mleka. »Največ dijakov in študentov, kar osemnajst, se je odločilo za tekmovanje v znanju, pri katerem so prepoznavali različne vrste mleka, fermentirane mlečne izdelke in sire. Če so prepoznali zadostno število vzorcev, so se uvrstili v drugi krog, kjer so jih čakala vprašanja iz treh različnih področij – živilstva, veterine in kmetijstva,« je razložila Majda Kolenc Artiček. Dijaki Biotehniškega centra Naklo so po najvišjih priznanjih posegli na kar štirih od šestih področij, in sicer na področju fotografije, znanja o mleku in mlečnih izdelkih, animaciji in vizualni umetnosti. Osrednji cilj tekmovanja je bil sicer po besedah Majde Kolenc Artiček promocija biotehniških poklicev ter druženje dijakov, študentov in zaposlenih.