Potratna potica

Potratna potica velja za kraljico med poticami. Zakaj je dobila tak naziv, bomo najboljši odgovor dobili, če jo pripravimo kar sami.

Za pripravo potratne potice potrebujemo:

– za kvašeno testo: pol kg moke, pol kocke kvasa, 2 žlici sladkorja, 3 dl mleka, 80 g masla, 1 vanilin sladkor, 1 jajce, ščepec soli,

– za svetel biskvit: 200 g moke, 180 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 dl mleka, 3 žlice olja, pol pecilnega praška,

– za temen biskvit: 200 g moke, 180 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 dl mleka, 3 žlice olja, pol pecilnega praška, 2 žlici temnega kakava,

– preliv po biskvitu: 2-krat po 1 dl ruma in 0,5 dl mleka,

– za orehov nadev: 400 g mletih orehov, 1–2 dl vročega mleka, 2 žlici ruma in limonino lupino, 1 jajce, 200 g kisle smetane, 2 žlici sladkorja, pol žličke cimeta, 1 žličko kakava,

– za skutin nadev: 0,5 kg skute, 1 kislo smetano, 2 jajci, sok in lupina pol limone, rum, 2 žlici sladkorja.

Priprava svetlega in temnega biskvita: Za svetel biskvit penasto umešamo jajca s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, da celotna masa naraste na dvakratno količino. Prilijemo mleko in olje. Med stalnim mešanjem dodajamo moko, ki smo ji predhodno vmešali pecilni prašek. Maso vlijemo na pekač, prekrit s peki papirjem. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut. Temen biskvit pripravimo na enak način, le da v moko vmešamo še kakav.

Priprava kvašenega testa: Moko presejemo in na sredini naredimo jamico. Okrog jamice potresemo sol in vaniljev sladkor. V jamico stresemo sladkor in vanj nadrobimo kvas. Čez kvas prilijemo toplo mleko. Pustimo 10 minut, da kvas naraste. Prilijemo nekoliko ohlajeno stopljeno maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo pustimo vzhajati na toplem 45 minut.

Za orehov in skutin nadev zmešamo skupaj vse sestavine (posebej sestavine za skutin in posebej sestavine za orehov nadev).

Sestavljanje potice: Kvašeno testo razvaljamo na približno centimeter debelo in ga položimo na namaščen pekač tako, da na eni strani visi še čez pekač toliko, da bomo z njim prekrili celotno potico. Po testu namažemo polovico orehovega nadeva in nanj položimo svetel biskvit. Biskvit namočimo z mešanico toplega mleka in ruma. Po svetlem biskvitu razporedimo skutin nadev in ga prekrijemo s temnim biskvitom, ki ga prav tako namočimo. Temen biskvit namažemo s preostalim orehovim nadevom. Orehov nadev prekrijemo s kvašenim biskvitom, ki je visel čez pekač, in dobro zatisnemo vse robove. Potico pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 45 minut.

Nasvet: za peko uporabimo globok pekač, ki naj bo nekoliko manjši od velikosti pečice (npr. naj bo velikosti približno 40 cm x 30 cm).