Marmelada za Zofko

Rekla sem, da bom šla še enkrat gledat Coprnico Zofko v Gledališče Toneta Čufarja, ker so me mladi očarali in ker je v njej precej bodic, ki kot osice letijo na odraslo dobo predvsem ženskih predstavnic človeškega rodu, ki se jim poznavalsko nasmeješ. Tale nič pocukrana Zofka je vražje simpatična in je res za vse generacije. Tristo let zaprta v knjigi je vsa divja, ko nekdo s knjige obriše prah in oživi spet divja jaga. A zadeva ni nedolžna. Zofka se je v knjigi zelo zredila, da je Metla noče več nositi. In za nameček Pajkova vešča, črna vdova prepričljive Uršule Torkar, zelo samozavestno, podlo in zahrbtno zaprede Škrata Šotka. Reši ga lahko le tisti, ki ima čarovno moč, a bo, če bo rešil prijatelja, ostal za vekomaj brez nje. Zofka sprva noče nič slišati, a se končno za prijateljstvo žrtvuje. Ko je Šotek rešen, Zofka nič več ne more mešati vremena, ampak le štrene svoje volne, in ni več čarno bitje, ampak – teta Zofka, vsi drugi pa se vrnejo v knjigo. In kako naj imajo zdaj še posladek na skupnem pikniku, se sprašujem. Spomnim se vraže, da se v kresni noči vračajo na svet čarna bitja. Torej ima teta Zofka čas, da v prvih dneh pomladi skuha sirup iz vijolic, počaka, da se travniki spremenijo v raztopljene sončne žarke, ki jih bo nabirala in iz njih kuhala marmelado, da bo za kresno žurko vse nared! Abrakadabra bosta rekli mentorici Katja in Nika, vpregli fantazijo in potrpljenje in ciper coper, hudi poper, nam bodo Ana, Anja, Maks, Boris, Bor, Katarina in Uršula v naslednji sezoni postregli z novo gledališko čarovnijo. Ja, ja, teater, če te piči, je hujši od črne vdove!

Marmelada Zofka

Za 4 kozarčke potrebujemo: 400 g regratovih cvetov, 2 neškropljeni pomaranči, 2 neškropljeni limoni, 1,5 l vode, 1 kg želirnega sladkorja 2:1.

Cvetove nabiramo okoli poldneva, da so na široko odprti. Splaknemo jih z vodo, otresemo in položimo na čist papir, da se osušijo na soncu. Zelene koške cvetov odstranimo, ker grenijo. Citruse operemo pod vročo vodo in jih zrežemo na koščke. V lonec damo vodo, narezane citruse in cvetove. Počakamo, da zavre, nato pa zmanjšamo ogenj in na majhnem ognju kuhamo 1 uro. Precedimo, dobre ožamemo citruse in cvetove. Nato lonec pomijemo, prelijemo vanj odcejeni sok in dodamo sladkor, zavremo in kuhamo 10 minut. Marmelado prelijemo v vroče, sterilizirane kozarce, zapremo in postavimo za 10 minut na glavo. Pokrijemo z odejico in počasi ohladimo.

Palačinke z vijolicami

Za 8 majhnih palačink potrebujemo: 1 jajce, 150 g moke, ščep soli, 1 žličko sladkorja, 250 ml mleka, 1 brizg sode ali radenske;

za kremo: 200 g ricotte, 50 sladkorja v prahu, 1 pest vijolic;

za sirup: 2 žlici medu, velik šopek vijolic.

Najprej pripravimo vijolični sirup. V lonček damo 1 dl vode, 2 žlici medu in velik šopek vijolic. Kuhamo na majhnem ognju, da cvetki spustijo barvo, in ohladimo. Pripravimo testo za palačinke, ki naj počiva vsaj 30 minut. Nato vanj vmešamo nekaj cvetov. Palačinke spečemo v majhni ponvici in jih namažemo s kremo. Previdno zavijemo in preden postrežemo, palačinke pokapamo z vijoličnim sirupom.

Pa dober tek!