Debelost – krivec za ledvično bolezen

Zdrava prehrana, dovolj zaužite tekočine, izogibanje soli in sladkorju, dovolj gibanja na svežem zraku in zadostna količina spanca so ukrepi, s katerimi si pomagamo pri ohranjanju zdravih ledvic," poudarjajo v Splošni bolnišnici Jesenice, kjer so se letos ob 9. marcu, svetovnem dnevu ledvic, pridružili akcijam ozaveščanja o ledvični bolezni. Kronično ledvično bolezen ima v Sloveniji več kot 180 tisoč odraslih. Eden od pomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek in napredovanje ledvične bolezni pa je debelost. "Pri več kot 80 odstotkov debelih ljudi je prisotna ledvična okvara. Tveganje, da bodo doživeli ledvično odpoved, je kar 4,5-krat večje pri posameznikih, ki so debeli v mladosti," opozarjajo v bolnišnici. Slabo delovanje ledvic povzroči, da se odvečne snovi ne morejo izločiti, zato zastrupljajo telo. Odpoved ledvičnega delovanja poteka tiho, več mesecev ali let. "Z rednimi pregledi urina in krvi lahko bolezen prej odkrijemo in z zdravili preprečimo ali vsaj upočasnimo končno odpoved ledvic," dodajajo. Vsekakor pa je za preprečevanje bolezni ledvic pomembno, da živimo zdravo ter da znižamo preveliko telesno težo, s čimer vplivamo tudi na razvoj ostalih dejavnikov tveganja za kronično ledvično bolezen, kot so sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žične bolezni in zvišan krvni tlak.

Obiskovalcem so tako ob svetovnem dnevu ledvic na informativni točki nudili nasvete o delovanju, zdravju in okvarah ledvic ter jim merili krvni tlak, obseg pasu, testirali pa so tudi urin za ugotovitev kronične ledvične bolezni.