Pomarančna torta

Nadvse okusna in osvežilna pomaranča torta, ki vsebuje veliko kreme in malo biskvita.

Za pripravo pomarančne torte potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 žlice moke, 1 žlico kakava, 2 žlici mlačne vode, 1 zravnano žličko pecilnega praška; za namakanje biskvita: 1 dl toplega mleka, 2 žlici ruma; za kremo: 0,5 dl sladke smetane, 250 g mascarponeja, 150 g kisle smetane, 4 srednje velike pomaranče, 2 žlici sladkorja, 20 g instant želatine; za preliv: 100 g temne ali jedilne čokolade, 100 g sladke smetane.

Priprava biskvita: Moko pomešamo s pecilnim praškom in kakavom. Rumenjake ločimo od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake in sladkor stepamo vsaj tri minute, oziroma dokler masa ne naraste in postane penasta ter svetlejše barve. Prilijemo dve žlici vode ter med stalnim mešanjem dodajamo mešanico moke. Na koncu vmešamo še sneg beljakov. Okrogel model za torto namastimo po dnu in potresemo z eno žličko moke. Oboda ne mastimo, saj tako lahko preprečimo, da bi bil biskvit na sredini višji kot na robu. Maso za biskvit vlijemo v pripravljen pekač. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut. Ohlajen biskvit preložimo na krožnik, kjer bomo torto servirali, ter okrog njega namestimo tortni obod. Namočimo ga z mešanico mleka in ruma.

Priprava kreme: Pomaranče olupimo in jim odstranimo ves beli del (odstranimo jim kožice). Smetano stepemo. Posebej zmešamo mascarpone, kislo smetano in sladkor. Tri olupljene pomaranče zmeljemo s paličnim mešalnikom ter vanje vmešamo instant želatino. Preostalo pomarančo narežemo na manjše koščke. S kuhinjsko lopatko v smetano vmešamo zmlete pomaranče z želatino, narezane pomaranče ter nato še mešanico mascarponeja in kisle smetane. Kremo z lopatko dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo. Razporedimo jo po biskvitu in poravnamo. Torto postavimo za vsaj 4 ure v hladilnik, najbolje, da kar čez noč.

Priprava preliva: V lonček nadrobimo čokolado in prelijemo s sladko smetano. Vse skupaj stopimo nad paro ali v vodni kopeli. Stopljeno čokolado malce ohladimo. Torti previdno odstranimo tortni obod. Po vrhu prelijemo s stopljeno čokolado. Ko se čokolada strdi, lahko torto še dodatno okrasimo z rezinami pomaranče.

Nasvet: Lupljenje pomaranč nam vzame nekoliko več časa, vendar s tem preprečimo, da bi pomaranče v torti pogrenile. Količino sladkorja v kremi uravnavamo po okusu. Ne potrebujemo ga veliko, saj so sladke že pomaranče.