Nov odlok vsem ni všeč

(Gorenjski glas, 24. 2. 2017)

Avtorica je v članku z gornjim naslovom pravilno povzela izjavo župana MO Kranj g. Boštjana Trilarja, da me niso spustili na sejo mestnega sveta, ker naj bi me varnostnik razkrinkal, da se izdajam za novinarja. Županova izjava je dokazljivo neresnična, kar bi župan moral vedeti oziroma je vedel, zato sem ga pozval, da trditev javno prekliče in se opraviči, česar ni zmogel storiti. Sporočil je le, da je takšno informacijo prejel od »zaupanja vrednih oseb«; kdo so te »zaupanja vredne osebe«, ni povedal.

Zato bom županovo trditev demantiral sam. Varnostniku se nisem predstavil kot novinar, temveč kot javnost. Na balkonu sejne sobe sem že večkrat spremljal seje mestnega sveta in vem, da so odprte za obiskovalce. Kot občan in predsednik Sveta Krajevne skupnosti Kranj-Center imam vso pravico, da sem prisoten, in nimam nobenega razloga, da bi se komurkoli predstavljal kot novinar, še prav posebej, ker sem se seje udeležil v družbi sokrajana, pogovor z varnostnikom pa je potekal v bližini nekaj občinskih uradnikov, ki me osebno poznajo.

Celoten zaplet z neresnično izjavo vred je treba razumeti v širšem kontekstu načina delovanja trenutne oblasti, ki občino upravlja samovoljno. Naj si gre za gradnjo nove avtobusne postaje na neprimerni lokaciji, ali pa za nedorečen in škodljiv odlok o prometni ureditvi, ki bo prizadel življenjsko in poslovno okolje Starega Kranja pa tudi drugih mestnih krajevnih skupnosti, se oblast kratko malo požvižga na voljo prizadetih občanov, katerih interese bi v prvi vrsti morala varovati. Varnostniki, ki javnosti po novem preprečujejo dostop na seje mestnega sveta, so zgolj ena od neprijetnih posledic dejstva, da se je kranjska občina v tem mandatu očitno izneverila svojemu poslanstvu. Kako klavrne so trenutne razmere, je na že omenjeni seji mestnega sveta pokazala razprava in glasovanje o tem, ali se mi kot izvoljenemu predstavniku krajanov, ki jih bo prizadel sprejem odloka, dovoli predstavitev mnenja KS Center. Tudi to sicer statutarno pravico krajevne skupnosti (64. člen Statuta MOK) je župan ob asistenci večine v mestnem svetu povozil.

Javnosti priporočam, da prag občinske stavbe v Kranju do nadaljnjega prestopi le v spremstvu prič.

Dr. Aleksander Pavšlar, predsednik sveta KS Kranj-Center