Na prireditvi ob dnevu civilne zaščite so študentje pripravili prvo delavnico, temeljnih postopkov oživljanja se je učil tudi jeseniški podžupan Miha Rebolj (na sliki levo).

Kako uporabljati defibrilator

Na Jesenicah bodo študentje fakultete za zdravstvo občane seznanjali s temeljnimi postopki oživljanja in s praktično uporabo defibrilatorjev. Dva občana sta na ta način že rešila življenje vozniku.

Jesenice – V jeseniški občini so lani začeli vzpostavljati mrežo avtomatskih zunanjih defibrilatorjev in do danes jih je na različnih lokacijah nameščenih že 23. Zemljevid s podatki o tem, kje se nahajajo, je objavljen na spletni strani Občine Jesenice. Ob tem pa so po besedah poveljnika občinskega štaba civilne zaščite Igorja Arha začeli usposabljati občane, da bodo defibrilatorje sploh znali uporabljati. Tako so se povezali s Fakulteto za zdravstvo Angele Boškin, katere študenti bodo na posebnih delavnicah občane seznanjali s temeljnimi postopki oživljanja in načini uporabe defibrilatorjev. Kot je povedala Sedina Kalender Smajlović s fakultete, so projekt poimenovali Vsak lahko reši življenje, pomagaj tudi ti! Z njim želijo uporabo defibrilatorjev približati laični javnosti in ljudi naučiti temeljnih postopkov oživljanja, tako da bodo, če bo to potrebno, znali pristopiti k poškodovancu doma, v službi, v prometu ... V projektu sodeluje petnajst študentov, ki so pridobili dodatna znanja iz temeljnih postopkov oživljanja, osnovni cilj pa je, da bi izobrazili vsaj petsto občanov Jesenic. Kako potekajo delavnice, so študentje prvič pokazali v torek na prireditvi ob dnevu civilne zaščite v Kolpernu na Jesenicah.

Da takšno znanje zares lahko reši življenje, pa sta pred časom dokazala dva občana, Saša Kejžar in Miha Novak. Ko se je v avtomobilski delavnici na Javorniku vnel velik požar, je vozniku avtocisterne iz PGD Jesenice za volanom nenadno zastalo srce. Njegovi kolegi so takoj poklicali 112 in začeli vpiti na pomoč, v isti stavbi pa je bila takrat slučajno Saša Kejžar, sicer patronažna sestra. Skupaj z Miho Novakom sta nesrečnemu gasilcu takoj priskočila na pomoč in ker ni kazal znakov življenja, sta ga takoj izvlekla iz vozila in začela s temeljnimi postopki oživljanja. Obenem sta nekoga poslala po defibrilator, ki pa sta ga dobila istočasno, ko je že prišla ekipa nujne medicinske pomoči. Enainštiridesetletnik je preživel in je, kot je dejala Saša Kejžar, »že v toplicah« ... Kot je dodala, sta bila z Miho pač v pravem trenutku na pravem mestu, občutek, da sta pomagala rešiti življenje, pa je – dober, je dodala skromno. Za svoje dejanje sta Saša in Miha prejela bronasti znak civilne zaščite.

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

pretežno jasno
vlažnost: 48 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

14/28

petek

14/30

sobota

15/31

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. julij 2019

Na Porze

IZLETI / Šenčur, 20. julij 2019

Čez Luknjo v Zadnjico

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2019

Slovesnost na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost v Kokri

PRIREDITVE / Žabnica, 20. julij 2019

Gasilska veselica

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost

PREDAVANJA / Kranj, 20. julij 2019

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Začetek gradnje terminala / 11:16, 19. julij

Torej packanja z novim terminalom je konec. Začelo se bo graditi. Vse naokoli se pa kar vzporedno gradijo tovorni terminali. Staro paletno s...

Ohranjanje spomina / 21:10, 17. julij

G Primož pa še kdo in ne jemati osebno.Po zaslugah "herojev" NOB je v YU nastal totalitarni komunistični sistem z več kot 500000 žrtev izve...

Ohranjanje spomina / 14:10, 17. julij

Ne pozabimo, pohodniki povzročajo po hribih erozijo tal.
Kredarica je pa najvišje ležeče smetišče v Sloveniji.
Če kdo tega ne razume, naj me kontaktira.
A še kej?

Ohranjanje spomina / 13:58, 17. julij

Se strinjam, Primož
lp

Na vzponu v Davčo je slavil Aleš Pirih / 13:56, 17. julij

Super!

Ohranjanje spomina / 11:58, 17. julij

Deželan,
Zmerjam? Samo pišem dejstva, taka je pač zgodovinska resnica, so heroji in so zarukanci, takle mamo ja..
Ponosen sem, da sem potomec heroja !

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:47, 17. julij

Tako je, bo pa zanimivo videti kako se bo spopadel v Ljubljani z raznoraznimi lobiji, na Jesenicah jim je menda dobro pariral..