Kakšne svetlobe, kakšne sence!

Doživetje, ki ni tako zelo daleč. Do Trevisa je 269 km mimo Ljubljane in 16 km več čez Trbiž, a je tu manj prometa. Treviso ima očarljivo mestno jedro, veliko majhnih kanalov, tako da mu nekateri pravijo tudi mesto vode. Živo osrčje s katedralo, palačami, z arkadami in Muzejem St. Caterina, kjer so na ogled Zgodbe o impresionizmu, daje slutiti bogato zgodovino. Muzej se odpira ob devetih in kar nekaj nas je med zgodnjimi. Razstava ima tri razdelke (v prostem prevodu): Pogled in tišina, Kako in kje stojijo stvari in Kriza slikanja v naravi. Vseh del je 160, med njimi tudi stare fotografije in barvni lesorezi. Vmes je tudi japonski mojster Hokusai. Res paša za oči, vsakdanjost se lušči s človeka. Vstopnina ni ravno poceni, 14 evrov, a zato si lahko ogledaš tudi stalne razstave. Za upokojence nad 65 let je popust. Kdor ima po razstavi še kaj moči, se mu ponujajo tudi drugačne barve. Tu ima svoj imperij od ustanovitve 1932 Benetton! In tržnica! Izložbe, okrašene za pusta! Težava je le s parkiranjem. A ker je Treviso mesto, ki ga poznava, se odločiva, da greva po ovinku do Pordenona. Občina Susegana! Nizke vzpetine, največ 76 m, povsod gole trte glere, ki dajejo grozdje za prosecco, vino, ki je dobilo ime po vasi nad Trstom! In so ga pili menda že Rimljani. Lahka, suha penina, s sadnim nadihom, kot odsevi lahkotne, igrive večerne zarje. Sprehod do ostankov nekdaj mogočnega utrjenega srednjeveškega gradu iz 12. st. San Salvatore. Nedaleč stran elegantna fasada palače prenovljene Odoardo. Dobro večerjava v preprosti gostilni, ki pa ima svoj vinotočni kotiček, in steklenico prosecca odneseva domov.

Narastek z mesom in porom

Za 4 osebe potrebujemo: 4 pore (1,2 kg), 2 dag masla, 100 g belega, en dan starega kruha brez skorje, 150 ml mleka, 4 dag sesekljanih lešnikov, 500 g mešanega zmletega mesa, 2 stroka česna, 2 jajci, 2 žlički posušenega origana, poper, sol, 100 g sveže naribane gavde.

Por očistimo. Odrežemo zeleni del, svetlo zelenega pustimo. 12 listov pora po dolgem zarežemo, a ne prerežemo. Česen stremo. V velikem loncu v slanem kropu porove liste blanširamo 3 minute in jih nato potopimo v ledeno mrzlo vodo ter odcedimo. Preostali por zrežemo na 1 cm debele krogce. V ponvi stopimo maslo in popražimo por, na koncu dodamo še strt česen. Kruh narežemo na kocke in jih damo v plitvo skledo. Mleko segrejemo, prelijemo kruh in pustimo počivati 10 minut. Lešnike popražimo brez maščobe in sesekljamo. Ohladimo.

Okrogel pekač za pite s premerom 26 cm dobro naoljimo. Prerezane liste pora naložimo v posodo tako, da polovico lista gleda čez rob. Mleto meso, jajci, origano, lešnike in namočen, ožet kruh dobro zmešamo, krepko solimo in popramo. Dodamo na kosce narezan por in pregnetemo. Meso enakomerno razporedimo po dnu modela, prepognemo čez porove liste in jih malce pritisnemo na mesno mešanico. Potresemo s sirom in v pečici, ogreti na 180°, pečemo 45 minut. Če začne sir preveč temneti, prekrijemo pekač z alufolijo. Ko je narastek pečen, naj 10 minut počiva, preden postrežemo.

Poleg se prileže hrustljava mešana zelena solata.

Pa dober tek!