Pekom podelili priznanja

Kranj – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, je v torek podelila zlata priznanja za odlično kakovost kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic. Podjetja so letos na ocenjevanje dala 136 vzorcev izdelkov, kar je največ doslej. Komisija, sestavljena iz različnih strokovnjakov s pekovskega področja, je ocenjevala zunanji videz izdelka, lastnosti skorje in sredice ter vonj in okus. Za odlično kakovost in s tem za podelitev zlatega priznanja je izbrala 124 izdelkov, od tega 57 za kruh, 21 za pekovsko pecivo, 19 za fino pekovsko pecivo, 13 za kekse, osem za testenine in šest za sveže slaščice.

Kot ugotavljajo v zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, slovenska pekarska podjetja sledijo tradiciji pa tudi globalnim prehranskim in tehnološkim trendom, ki kažejo na razvoj polpečenih zamrznjenih izdelkov oziroma izdelkov, ki jih dokončno spečejo v trgovini. Evropski trendi v pekarstvu gredo v smeri široke ponudbe posebnih vrst kruha, manjših oblik in gramatur, inovativnih prigrizkov in izdelkov »to-go« ter tudi nišnih izdelkov, med katere sodijo izdelki iz ekološke pridelave in predelave, izdelki brez glutena, izdelki z manj maščob, sladkorja in soli.