Orehovo pecivo in čokoladni kolač

Tako orehovo pecivo kot čokoladni kolač sta enostavna za pripravo. Obe sladici lahko brez problema postrežemo kot pecivo namesto piškotov, ker ju lahko jemo tudi z rokami.

Za orehovo pecivo potrebujmo: 3 jajca, pol lončka olja, 1 lonček sladkorja, 2 jabolki, 1 lonček mletih orehov, 1 lonček pšeničnega zdroba, 1 vanilin sladkor, pol pecilnega praška, 1 zvrhano čajna žličko cimeta, 3 žlice ruma; za preliv: 2 žlici marmelade, 100 g čokolade v prahu, 50 g masla ali margarine.

Jabolki olupimo ter ju naribamo. V skledi zmešamo mlete orehe, pšenični zdrob, cimet in pecilni prašek. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Rumenjake penasto stepamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem vsaj 3 minute, da masa naraste. Prilijemo rum in olje ter premešamo. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mešanico iz moke in nato primešamo jabolka. Nazadnje vmešamo še sneg iz beljakov. Maso vlijemo v namaščen pekač in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30–40 minut. Pečen biskvit ohladimo ter ga po vrhu premažemo s čokolado. V skodelici zmešamo čokolado v prahu in na koščke narezano maslo ali margarino. Stopimo nad vodno kopeljo in s tem prelijemo biskvit. Počakamo, da se čokolada strdi, narežemo na kocke ter postrežemo.

Nasvet: Velikost lončka za odmerjanje sestavin naj bo približno 2 dl. Orehovo pecivo bo še posebej dobro, če zraven postrežemo stepeno smetano ali kepico sladoleda.

Za pripravo čokoladnega kolača potrebujemo: 250 g temne čokolade (lahko uporabimo jedilno), 250 g masla, 250 g rjavega sladkorja, 200 g moke, 5 jajc, 1 žlico kakava, 3 žlice ruma, 1 vanilin sladkor.

Moko presejemo ter ji primešamo kakav. Čokolado nadrobimo, maslo narežemo na manjše kocke. V kozici nad vodno kopeljo skupaj stopimo čokolado in maslo ter nato nekoliko ohladimo. Jajca penasto stepemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo rum. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko s kakavom. Pekač premažemo z maslom in vanj vlijemo pripravljeno maso. Kolač pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 20 minut. Pečen kolač ohladimo, narežemo na kocke ter postrežemo.

Nasvet: Čas peke prilagodimo višini kolača. Če imamo manjši model in tako posledično višji kolač, podaljšamo čas peke za kakšno minuto. Če je sladica namenjena otrokom, rum izpustimo ali pa ga nadomestimo z rumovim sladkorjem.