Škofja Loka je rokometno mesto (od leve z bronastimi medaljami in loško zastavo): Jure Dolenec, Darko Cingesar, Matej Gaber in Žan Rant Roos. / Foto: arhiv Žana Ranta Roosa

Štiri rokometne medalje v Škofjo Loko

Slovenska rokometna reprezentanca je na svetovnem prvenstvu po preobratu in tesni zmagi nad Hrvati osvojila bronasto medaljo in poskrbela za zgodovinski uspeh. To je prva slovenska medalja na svetovnih prvenstvih v ekipnih športih z žogo.

Škofja Loka – Kakšen zaključek so na tekmi za tretje mesto na svetovnem prvenstvu v Parizu v Franciji pripravili slovenski rokometaši. Potem ko so Hrvati zanesljivo dobili prvi polčas (13 : 18) in vodili še dolgo v drugem polčasu, so Slovenci v zaključku poskrbeli za pravi preobrat in na koncu slavili z 31 : 30. Svetovni prvaki so domačini Francozi, ki so bili v finalu boljši od Norvežanov.

Sobotni večer bo za vedno zapisan v zgodovino slovenskega športa. Pomlajena slovenska reprezentanca se je vrnila iz na videz izgubljenega položaja in v zad­njih minutah tekme za tretje mesto poskrbela za pravo navdušenje. Veselje je bilo veliko, na drugi strani pa so utrujeni Hrvati domov odšli sklonjenih glav. Ekipa selektorja Veselina Vujovića je bila prvega sprejema deležna že v nedeljo, ko so pristali na letališču v Zagrebu, drugi je bil na mejnem prehodu Obrežje, največji pa včeraj popoldne v Ljubljani. V ekipi so vidno vlogo odigrali tudi trije Škofjeločani: Jure Dolenec, Darko Cingesar in Matej Gaber, iz škofjeloške občine pa je tudi maser v reprezentanci Žan Rant Roos. »Do konca smo verjeli v zmago in v to, da tekma kljub zaostanku ni izgubljena. Dali smo vse od sebe. Presrečen sem, da smo osvojili medaljo. Vse bo treba prespati in ponovno podoživeti, da bom sploh razumel vse skupaj,« je po osvojenem tretjem mestu povedal Jure Dolenec.

Za slovensko rokometno reprezentanco je najuspešnejše svetovno prvenstvo doslej. Pred Francijo je na tem tekmovanju nastopila sedemkrat. Najboljša je bila v Španiji leta 2013, ko se je prebila v polfinale, po porazu proti Španiji pa nato klonila še proti Hrvaški na tekmi za tretje mesto. V Katarju leta 2015 je osvojila osmo, v Nemčiji leta 2007 deseto, na Portugalskem leta 2003 enajsto, v Tuniziji leta 2005 dvanajsto, v Franciji leta 2001 sedemnajsto, in na svojem premiernem nastopu na Islandiji leta 1995 osemnajsto mesto. Letos je tako v svojo zbirko dodala drugo odličje: po srebru izpred 13 let, osvojenem na domačem evropskem prvenstvu, bron s svetovnega prvenstva.

V skupinskem delu tekmovanja so v skupini B premagali Angolo, Islandijo, Makedonijo in Tunizijo, izgubili pa s Španijo. V osmini finala so bili boljši od Rusije, v četrtfinalu od Katarja, v polfinalu so morali priznati premoč Francozom, na tekmi za tretje mesto pa so nato premagali sosede Hrvate, ki bodo prihodnje leto gostili evropsko prvenstvo tudi s slovensko udeležbo. »Na žalost nam ni uspelo. Za zmago nad Francozi je potrebna popolna tekma. Glave gor. Gremo po bron,« je po porazu v polfinalu komentiral Škofjeločan Jure Dolenec. Imel je še kako prav. Slovenski fantje so pokazali, da so iz pravega testa, in osvojili medaljo. »To je neverjetno, z besedami ni mogoče opisati tega občutka. Uspela nam je velika vrnitev, na las podobna lanskemu finalu lige prvakov med Kielcami in Veszpremom. To je za zgodovino, predvsem za našo reprezentanco,« je bil navdušen tudi Darko Cingesar. Škofjeloška rokometna šola je imela v Parizu kar tri slovenske reprezentante. Tako Dolenec in Cingesar kot Gaber so rokometno pot začeli v domači Škofji Loki. So edini gorenjski reprezentanti, škofjeloški Urbanscape Loka pa je tudi edina gorenjska članska ekipa, ki igra v prvi državni ligi.

V Škofjo Loko pa niso šle tri medalje, temveč štiri. V strokovnem vodstvu reprezentance je kot maser Žan Rant Roos iz Reteč. Takole je opisal, kako so na klopi doživljali nervozne zadnje minute tekme: »Res je bilo nervozno, a verjeli smo v fante. Na koncu se je vse izšlo in zasluženo so zmagali. V zadnji minuti smo, mislim, da šele drugič na tekmi, prišli v vodstvo. Pet minut pred koncem tekme, ko so začeli zmanjševati razliko, je bilo samo še vprašanje, ali bomo do konca tekme ujeli trideset golov Hrvatov. Na koncu se je izkazalo, da je bilo časa ravno še dovolj. Fantom je bila to ena pomembnejših tekem v življenju. Dali so svoj maksimum. Vedeli smo, da so Hrvati utrujeni po polfinalni tekmi in da jim bodo pohajale moči.«

Po tekmi je prišel čas za veselje. »Vsi ti sprejemi so pokazali, koliko ljudi nas je spremljalo v Sloveniji, bodrit so nas prišli tudi v Francijo. Malce škoda, da nismo prileteli na Brnik, kjer bi bilo zagotovo še več ljudi,« je še dejal Rant Roos. Medalje so se veselili še včeraj, sedaj pa se igralci vračajo nazaj v svoje klube, tudi vsi trije Škofjeločani: Dolenec v Montpellier v Francijo, Cingesar v PPD Zagreb na Hrvaško, Gaber pa v MOL Pick Szeged na Madžarsko.