Učenci OŠ Komenda - Moste na prazniku kolin

Praznik kolin na Gori

Gora pri Komendi – Člani Turističnega društva (TD) Komenda so v petek, 20. januarja, pripravili na Koželjevi domačiji osmi praznik kolin, na katerem so številnim obiskovalcem predstavili praznik, ki je nekdaj veljal za enega največjih na vasi. Pri pripravi kolin je sodelovalo trideset članov društva. S posebej velikim zanimanjem so mesarja Andreja Škrlja in Robija Dobravca ter gospodinje pri delu opazovali šestošolci iz Osnovne šole (OŠ) Komenda-Moste. Katja Tabernik, članica TD Komenda in turistična vodnica, je obiskovalcem predstavila, katere dela prašiča so mesarji porabili za posamezne mesne izdelke ali jedi, kako so nekdaj čistili čreva, kako se dela žolco, za kaj so dobri ocvirki in kaj sodi v okusne pečenice in krvavice. Za priboljšek so pridne gospodinje spekle še ocvirkovko in orehovo potico.

»To je prva od letošnjih prireditev, ki jih organiziramo v društvu. Pomembno se nam zdi, da z njo ohranjamo tradicijo ter tudi mladim prikažemo, kako je bilo v časih, ko je bilo meso na mizi le ob praznikih,« je povedal predsednik turističnega društva Vid Koritnik. Društvo, ki šteje več kot sto članov, organizira v Komendi še več drugih prireditev, med njimi pustovanje na Koželjevi domačiji, spuščanje gregorčkov na bajerju, izdelovanje butaric, dvakrat na mesec kmečko tržnico, ličkanje koruze na jesenskem kmetijskem sejmu v Komendi in kostanjev piknik.