Članska kuharska ekipa Slovenijo predstavlja na številnih pomembnih tekmovanjih tako doma kot v tujini. Reprezentanca od leve proti desni: Simon Bertoncelj, Erik Črnigoj, Martin Blejec, Marino Furlan, Janez Dolšak in Grega Rozman. / Foto: arhiv ekipe (Anže Godec)

Za lačne igre?

Slovenska kuharska reprezentanca, ki deluje v okviru Društva kuharjev in slaščičarjev (DKSS), v svoje vrste vabi pet novih obetavnih kuharskih reprezentantov, ki bodo Slovenijo zastopali na prestižnih kuharskih tekmovanjih doma in v tujini. V kampanji, ki so jo poimenovali Si lačen igre?, nagovarjajo vse, ki jim kuhanje predstavlja strast in bi se radi pridružili članski reprezentanci.

Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije že več deset let nadaljuje tradicijo slovenskih kuharskih združenj, njegovi člani pa so, kot je pojasnil predsednik DKSS Tomaž Vozelj, tako priznani domači kuharski strokovnjaki kot mladi kuharji na začetku svoje profesionalne kariere. »Naš glavni namen je združevanje stroke, izmenjevanje bogatih izkušenj med člani, spremljanje najnovejših svetovnih kulinaričnih trendov ter izobraževanje v skladu z njimi; vpeljevanje novosti pri pripravi najrazličnejših jedi, sodelovanje na kulinaričnih dogodkih in tekmovanjih ter promoviranje kuharskega poklica. Najbolj opazen del sta obe nacionalni kuharski reprezentanci, tako članska kot mladinska,« pojasnjuje Vozelj.

Vsi, ki bi želeli sodelovati v izboru za člane reprezentance, lahko svojo prijavo oddajo do 5. februarja 2017 na spletni strani www.chefsofslovenia.si, kjer dobite tudi številne informacije v zvezi s prijavo, lahko pa celo priporočite prijatelja.

In kakšne lastnosti mora imeti dober reprezentant? Predvsem mora biti podkovan strokovno, gnati pa ga mora želja po osebnem in strokovnem nadgrajevanju. Ker uspehi celotne reprezentance slonijo na timskem delu, morajo biti reprezentanti sposobni skupinskega dela, odlikovati pa jih morata tudi delovna disciplina in časovna prilagodljivost.

Posamezniki, ki sestavljajo člansko kuharsko ekipo, predstavljajo vrh slovenskih kuharjev. Med njimi je kar nekaj Gorenjcev. Nekdanji člani so bili tudi danes sodnica slovenskega MasterChefa Alma Rekić pa kuharski mojster Igor Jagodic, podvinski chef Uroš Štefelin – sicer za kratek čas. Marka Pavčnika smo spremljali na televiziji in pravi, da ima leta v reprezentanci v lepem spominu. Dodaja: »Gre za odlično priložnost predvsem za mlade, še neuveljavljene kuharje, ki na ta način širijo mrežo poznanstev in spoznavajo svetovne kulinarične trende. Dober občutek je, ko trdo delaš za neko stvar, nato pa skupaj z ekipo žanješ uspehe.«