Pršut z avokadom in pikantnim medenim prelivom na motovilcu, pripravljen pod budnim vodstvom mentorice profesorice Marije Arh Ivanšek / Foto: Primož Pičulin

Ustvarjanje z medom

V Radovljici se na kulinaričnih delavnicah že deset let učijo kuhanja z uporabo medu. Ob okrogli obletnici izbor najboljšega iz preteklih let.

Da med ni le za v čaj in za na kruh, je že nekaj časa jasno vsem, ki se spogledujejo s sodobno pripravo hrane. Pa je vseeno težko dobiti dobro idejo in še težje jed skuhati tako, da je okusna, privlačna in v skladu s sodobnimi kulinaričnimi standardi. Prav zato Čebelarsko društvo Radovljica vsako leto organizira medeno kulinarično delavnico, konec leta je bila že deseta zapored.

»Čebelarji tako ali tako vse vemo,« je z nasmehom dejal Sandi Marolt, čebelar in neutrudni organizator tovrstnih dogodkov.

»Ideja za takšno delavnico se je porodila že pred desetletjem in od takrat enkrat letno na druženje in izobraževanje povabimo vse, ki radi kuhajo in obenem vedo, kaj jedo. Tudi tokrat so delavnico pripravili v učilnici Srednje gostinske in turistične šole v Radovljici. Delavnice prejšnjih let so bile tematske, tokrat pa so kuhali izbor jedi, ki so jih na dosedanjih delavnicah ocenili kot najokusnejše: pršut in bržolo z avokadom in pikantnim medenim prelivom z zelenim poprom na motovilcu z jagodami, torteline, nadevane z medenimi jurčki s stepeno gorgonzolo na grahovem pireju, flambirane pikantne goveje sesekljane mesne kroglice z medom, zavitek z redečim zeljem, hruškami in medom ter pire rumene kolerabe z medom, za sladico pa »satje« – presno mandljevo tortico iz gozdnih sadežev, baklavo in ajdovo torto z limetino in malinovo medeno kremo ter prelivom iz bele čokolade.

Izbor jedi in recepte zanje je pripravila profesorica Marija Arh Ivanšek, ki je delavnico tudi vodila, pomagali pa so ji dijaki Matic Jagodic, Karmen Lončar, Lenart Martinčič, Primož Podjed in Klavdija Porenta.

Pod budnim vodstvom izkušenih učiteljev je delo hitro teklo, udeleženci delavnice pa so na koncu sedli za pogrnjeno mizo in ob klepetu uživali v dobrotah, ko so jih pripravili. »Ne gre le za učenje, ampak tudi za druženje,« se strinja Sandi Marolt, a poudari, da so Radovljičani v čebelarski srenji dobro znani po odličnem kuhanju. »Zadovoljen bi bil, če bi na ta način tudi nadaljevali. Morda nam uspe, da lokalni slogan Radol'ca – pristno sladka razširimo še na med in ne bo veljal le za čokolado.«