Luka je pokazal, kako pripraviti štruklje s tepko.

Hruška z zgodovino

Decembra so v Hotelu Triglav Bled eno izmed nedelj posvetili tepki, slovenski hruški moštarici.

Tepka je ena tistih hrušk, ki bi med gorenjskimi okusi precej tonila v pozabo, če ne bi takratna ekipa hotela in restavracije prišla na idejo, da morda gre za vrsto hruške, ki si zasluži novo zgodbo. In to zgodbo pelje dalje tudi sedanja ekipa Hotela Triglav Bled. Decembra so ji posvetili kar ves dan. Somelje Damir Salkič, ki je sicer med blejskimi poznavalci vin cenjeno ime, in kuhar Luka Zagorc sta odgovarjala na vprašanja prisotnih, Luka pa je v živo tudi prikazal, kako nastanejo čokoladne tepke in tepkini štruklji. Povabil je občinstvo, naj se preizkusijo v pripravi štruklja. Vabilo je veljalo tako za gospe kot gospode v občinstvu – in ena od obiskovalk se je res opogumila. Prisotni so lahko tudi pokusili jedi iz tepk, med katerimi so najbolj navdušili sladki štruklji s tepko. Peneča tepka in tepkin sok ravno tako nista od muh. Ješprenčkovi rižoti s tepkami je na krožniku delal družbo svinjski vrat. Pozdrav iz kuhinje sta bila tokrat drobljenec in nadev za štruklje. Tudi s ceno trihodnega menija za kosilo, kjer je tisto nedeljo kraljevala tepka, niso pretiravali in tudi lačen ni šel nihče od mize. Penečo tepko pa sploh poleti z veseljem postrežejo kot aperitiv – in ta 'pogruntavščina' vsakič znova navduši tako tuje kot domače goste.