Ajdove palačinke in slana ajdova torta

O pozitivnih učinkih ajde in zakaj je prav, da jo uporabljamo, smo že večkrat pisali. Ker je prav, da je ne zapostavljamo in hkrati pripravimo še kašno novo jed, poskusimo z ajdovimi palačinkami. Uživamo jih lahko s standardnimi nadevi (marmelada, čokoladni namaz) ali pa zamešamo marmelado in kislo smetano. Če spečemo večjo količino palačink, pripravimo še slano ajdovo torto, kakršno jedo na severu za božič.

Za pripravo ajdovih palačink potrebujemo: 0,5 l mleka, 2 jajci, 230 g ajdove moke, 1 žličko sladkorja, 1 ščepec soli; za polnilo: 2 žlici marmelade, 2 žlici kisle smetane.

V skledi stepemo jajca s sladkorjem, prilijemo mleko, osolimo ter z metlico dobro zmešamo. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Mešamo, dokler masa ne postane gladka in taka, da se na rahlo drži skupaj, če jo z metlico dvignemo. Po potrebi dodamo še ajdovo moko ali prilijemo mleko. Za lepšo peko naj ajdova masa za palačinke počiva v hladilniku pol ure. Spečemo palačinke. Za polnilo zmešamo kislo smetano in marmelado. S tem namažemo palačinke, jih zvijemo ter postrežemo.

Za pripravo slane ajdove torte potrebujemo: 10 ajdovih palačink, 250 g sirnega namaza, 1 žličko suhega koprca, 200 g prekajenega lososa, 3 žlice vloženih kaper.

Sirni namaz zmešamo s suhim koprcem. Na krožnik položimo palačinko, ki jo premažemo z žličko pripravljenega namaza, potresemo z natrganim prekajenim lososom in posujemo z nekaj kaprami. Prekrijemo z drugo palačinko in postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Končamo z zadnjo palačinko, ki je ne premažemo z nadevom. Torto postavimo za pol ure v hladilnik in jo nato narežemo ter postrežemo.

Nasvet: V nadev lahko vmešamo žlico namaza s hrenom. Namesto kaper damo lahko narezane olive.