Samotna cesarica

Avstro-ogrska cesarica Elizabeta je v minulem stoletju navduševala v trilogiji o hčerki bavarskega kneza. V vlogi Sissy je nastopila karizmatična pokojna igralka Romy Schneider. Ko se je Sissy rodila na sveti večer 1837, je to pomenilo dobro znamenje za srečo in ljubezen. Menda je bila res ljubezen na prvi pogled, ko sta se s Francem Jožefom prvikrat srečala. A mladostna strast se je pozneje razvila v odtujenost. Imela sta štiri otroke, a živela vsak po svoje. Elizabeta, resnična lepotica s pravljično postavo, je bila zasvojena z dietami in večkrat depresivna. A je tudi kadila, popila kakšen vrček piva in pisala ostre štirivrstnične zabavljice na svoje cesarske sorodnike. Veliko je potovala, jezdila bolje kot večina huzarjev, telovadila, slikati pa se s premikom v zrela leta ni več pustila. Dne 10. septembra 1898 ji je na obali Ženevskega jezera italijanski anarhist prebodel srce in umrla je zaradi notranjih krvavitev. Obstaja kaloričen recept za torto »Sissy«, a prava Elizabeta te ne bi niti pokusila. Zato raje v slano smer.

Lososovi zvitki

Za 4 osebe potrebujemo: 200 g mladega sira za namaz, 100 g skute, 2 žlici sladke smetane, 1 žlico limoninega soka, 1 žlico hrena iz kozarca, sol in poper po okusu, 1 žlico narezanega drobnjaka, 2 žlici sesekljanega peteršilja, 200–250 g prekajenega lososa, 4 palačinke, 1 pest krešinih ali alalfinih kalčkov.

Mladi sir, skuto in smetano zmešamo, dodamo limonin sok, hren, drobnjak in peteršilj ter gladko zmešamo. Palačinke spečemo na ne prevročem maslu in jih ohladimo. Ohlajene namažemo s sirovo zmesjo, jih enakomerno obložimo z lososom in tesno zvijemo ter jih damo za 2 uri v hladilnik. Nato jih enakomerno narežemo in položimo na posteljico iz kalčkov, poškropljenih z oljčnim oljem in limoninim sokom.

Solata s svinjskim jezikom

Za 4 osebe potrebujemo: 3–4 kuhane svinjske jezike, 1 zeleno papriko, 1 rdečo papriko, 1 čebulo, 2 kisli kumarici, 2 žlici javorovega sirupa (po želji), 1 pest bazilike, 1 droben čili, piransko sol, oljčno olje in česnov kis po okusu.

Svinjske jezike skuhamo do mehkega v marinadi iz vode, lovorovega lista, osmih brinovih jagod, korenčka, koluta zelene, pora, kolerabe in peteršilja. Kuhane jezike prelijemo z mrzlo vodo in jih olupimo. Ohlajene narežemo na kocke. Enako narežemo čebulo, rdečo in zeleno papriko. Preliv naredimo iz oljčnega olja, na drobno narezanih kislih kuharic, česnovega kisa, fino natrganih listov bazilike, sesekljanega čilija (če smo občutljivi, sesekljamo z gospodinjskimi rokavicami) in dodanega javorovega sirupa, komur ta okus prija.

Vse sestavine zmešamo in solato ponudimo z dobro bageto.

Pa dober tek!