Godlo, ki je privabila številne obiskovalce v Šenčur, sta skuhali Zalka Jovanovič (levo) in Marta Pipan.

Šenčurska godla je dobro teknila vsem

Šenčur – Turistično društvo Šenčur je v soboto, 17. decembra, pripravilo tradicionalni dan godle – jedi, ki je znana povsod po Sloveniji, vendar je najbolj značilna za gorenjski okoliš, predvsem za Šenčur. S svojimi posebnimi sestavinami in dovršeno pripravo privablja gurmane vseh generacij. Tako je bilo tudi tokrat, na že štiriintrideseti pogostitvi v prostorih društva, kje je sto petdeset litrov godle hitro pošlo. »Šenčurska godla se razlikuje od godle, kakršno kuhajo drugje po Sloveniji,« pravi Zalka Jovanovič, ki jo ob pomoči Marte Pipan že vrsto let kuha za Turistično društvo Šenčur po receptu starejših kmečkih gospodinj iz Šenčurja. »Prava šenčurska godla se mora kuhati več ur, poleg krvi pa potrebujemo ješprenj, kašo, čebulo, česen in številne začimbe za krvavice (majaron, meto) pa tudi poper, sol, mast in ocvirke,« pravi Zalka in dodaja, da imajo godlo radi tako starejši kot tudi mlajši; mnogi jo nesejo domov za kosilo, tudi za vso družino.

Na dnevu godle so obiskovalcem poleg slastne godle postregli tudi »obvezno« prilogo, to je kuhan krompir v oblicah, saj je Šenčur poznan daleč naokoli po dobrem krompirju. Za prijetno prednovoletno vzdušje so poskrbeli Jurjevi godci s pevkama Jožico Furlan in Vido Šušteršič.