Mojstri iz CUDV Radovljica so skupaj s kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom oblikovali adventne jedi na jedilnem listu, pod mentorstvom Matjaža Arnola so izdelali tudi unikatno keramiko, v kateri so jedi postregli, ter slike, ki krasijo stene Vile Podvin. / Foto: Luka Rener

Postreženo v biserih

Center za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa Radovljica je v sodelovanju z Vilo Podvin pred nedavnim pripravil dobrodelno večerjo, ki so jo postregli v unikatni keramiki, izdelani v delavnicah njihovega varstveno-delovnega centra.

Radovljica, Podvin – Strokovna ekipa Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Matevža Langusa Radovljica skupaj z varovanci že vrsto let pod strokovnim mentorstvom magistra slikarstva Matjaža Arnola izvaja poseben program zahtevnejših likovnih in grafičnih umetnin ter uporabnih izdelkov iz gline. Večina izdelkov je rezultat dela več varovancev, pri čemer je delo razdeljeno glede na njihov interes in sposobnosti. Pri nastanku enega izdelka sodeluje več parov rok.

Ti edinstveni izdelki imajo odslej svojo blagovno znamko – to so Biseri, ustvarjeni z ljubeznijo. Gre za prvo tako blagovno znamko umetnin varovancev v Sloveniji, ki želi že s svojo podobo v kupcu vzbuditi občutek, da je naredil nekaj več za skupnost. Prvič so jih predstavili na nedavni dobrodelni adventni večerji v Vili Podvin, skupaj z vrhunsko ekipo kuharskega mojstra Uroša Štefelina. Poleg družin varovancev so na dogodek povabili ugledne podjetnike, gospodarstvenike in strokovnjake. Varovanci so v svojih umetninah pomagali postreči jedi, pri pripravi katerih so prav tako sodelovali.

Tovrstno povezovanje je primer dobre prakse, ki ga je mogoče prenesti širše v slovenski prostor in tudi prek meja. »Naše umetnine so v lokalnem okolju že dobro znane, vse bolj iskane in cenjene – tako kot njihovi ustvarjalci. Zato smo samozavestni glede njihove vrednosti in lepote. Z blagovno znamko želimo, da bi bile naše umetnine enostavno poimenovane, hitro prepoznavne in cenjene,« poudarja direktorica CUDV Radovljica Slađana Anderle.