Kokosovi rogljički in francoski poljubčki

Leto je naokoli in ponovno imamo dober razlog, da naša kuhinja zadiši po piškotih. Imamo milijon receptov zanje, a najraje pečemo tiste, za katere smo prepričani, da se izdelujejo enostavno, brez težav in nepotrebnega drobljenja testa, njihovega okusa pa ne morejo nadomestiti nobeni kupljeni piškoti. Kokosovi rogljički in francoski poljubčki zagotovo ustrezajo vsem tem kriterijem.

Za pripravo kokosovih rogljičkov potrebujemo: 350 g moke, 250 g margarine, 120 g mletega sladkorja, 2 jajci, 100 g kokosove moke, pol pecilnega praška, 2 vanilin sladkorja, 1 žlico kisle smetane, 2–3 žlice mleka, mleti sladkor za posip.

Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut. Ohlajeno testo razdelimo na pet delov in iz vsakega dela oblikujemo za prst debel svaljek. Svaljke razrežemo, da dobimo 6 cm dolge kose. Iz teh kosov oblikujemo rogljičke, ki jih polagamo na pomaščen pekač ali prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut. Ohlajene potresemo z mletim sladkorjem.

Za pripravo francoskih poljubčkov potrebujemo: 300 g moke, 200 g masla, 70 g mletega sladkorja, sok pol limone, poljubna marmelada.

Iz vseh sestavin zgnetemo testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut. Testo razvaljamo na pol centimetra debelo. Iz testa izrežemo manjše kroge. Položimo jih na pekač, prekrit s peki papirjem, in jih pečemo 10 minut na 180 stopinj, da se zlato rumeno zapečejo. Polovico ohlajenih piškotov premažemo z marmelado. Vsak namazan piškot prekrijemo z nenamazanim piškotom. Nazadnje še potresemo z mletim sladkorjem.

Nasvet: če nimamo primernega okroglega modelčka za piškote, si lahko pomagamo kar s kozarčkom za žganje, ki nam da primerno velike kroge.