Miha Smolej pri peki piškotov

Piškote zamesi v mentrgi

Mladi gospodar kmetije Smolej - Uric na Planini pod Golico Miha Smolej se je pred časom lotil peke kruha, zdaj pa še piškotov.

Planina Pod Golico – »Vse sestavine za piškote, razen moke, ki jo kupim v mlinu, so domače, z naše kmetije. Recept je moj, izdelujem pa jih na tradicionalen način, po domače, tako, kot je treba. Testo zamesim v mentrgi, valja pa se z valjarjem na leseni deski,« je o tem, kako nastajajo slastni domači piškoti, povedal Miha Smolej, mladi gospodar kmetije Smolej, po domače Uric, s Planine pod Golico. Miha je pred nekaj leti oživil kmetijo, na kateri se ukvarja predvsem s konji, ima pa tudi nekaj goved, kokoši in koz. Pred tremi leti je začel ponujati turistično vožnjo s kočijo po rovtah, zatem se je lotil organiziranja delavnic za otroke, na katerih spoznavajo življenje na kmetiji, sledile so delavnice peke kruha na tradicionalen način. Kruh je začel tudi prodajati, pred kratkim pa je ponudbo dopolnil še z domačimi piškoti. Tako kruh kot piškoti (navadni in marmeladni) so narejeni iz polnovredne, neprečiščene moke, recepta pa sta skrivnost. Oboje prodaja na kmetiji in v trgovini Kamrica na Jesenicah. »Sploh ne vem, kdaj delam, saj delam s srcem in veseljem!« pravi enaintridesetletnik, ki je pred dvema letoma pustil redno službo in se posvetil samo delu na kmetiji. »Ko pečem kruh, vstanem ob štirih zjutraj, potem sledi hlev, potem pa počasi že pridejo otroci na delavnice, a mi ni prav nič težko,« dodaja.