Fantje s Praprotna so prvič nastopili v novi zasedbi – z Janezom Trilerjem. Na odru se jim je pridružil tudi Igor Podpečan. / Foto: Andrej Tarfila

Slovenski pozdrav poslali iz Železnikov

Priljubljena oddaja Slovenski pozdrav je v četrtek gostovala v Železnikih. Njeni ustvarjalci so pripravili glasbeni spektakel, ki si ga je ogledalo okoli tisoč ljubiteljev narodno-zabavne in zabavne glasbe.

Glasbena oddaja Slovenski pozdrav bo to jesen obiskala šest slovenskih krajev. Po gostovanju v Ljutomeru in Velenju je minuli četrtek razveseljevala občinstvo v Železnikih. Razprodani glasbeni spektakel s priljubljenimi izvajalci si je ogledalo okoli tisoč obiskovalcev. Pred polno športno dvorano so v štirih urah posneli dve oddaji, ki ju bodo na prvem programu nacionalne televizije predvajali 4. in 11. novembra.

Večer z gostiteljema Darjo Gajšek in Blažem Švabom je postregel z bogatim glasbenim programom. Na odru so se zvrstila številna znana imena iz narodno-zabavne in zabavne glasbe. V sproščenem vzdušju so nastopili Fantje s Praprotna, Slovenski zvoki, Mladi Dolenjci, Poskočni muzikanti, Gorenjski kvintet, ansambli Franca Miheliča, Jureta Zajca, Mateja Banovška, bratov Poljanšek, Igor in zlati zvoki, Nemir, Dor ma cajt, Raubarji, Hozentregarji ..., navdušila pa sta tudi Tanja Žagar in Jan Plestenjak. Presenetili so Fantje s Praprotna, ki so tokrat prvič javno nastopili v novi zasedbi. Septembra jih je pretresla smrt Francija Rebernika, Andreju Bergantu in Janezu Dolencu pa se je tako pridružil Janez Triler, sicer tudi član Slovenskega okteta. Kot je dejal Bergant, je bilo slovo od Rebernika težko, »a je treba delati naprej in biti vesel, saj smo vendarle zaradi tega na svetu«. Skupaj z Dolencem sta obujala spomine na svoj prvi nastop v mladinskem zborčku na Bukovici, ki se je zgodil natanko pred 60 leti, in na zmago v lokalni radijski oddaji Pokaži, kaj znaš v Železnikih leta 1962, ko so prvič uporabili ime Fantje s Praprotna.

Program so z nastopi obogatili tudi Harmonikarski orkester Železniki in folkloristi iz Selc ter Pihalni orkester Alples in mažoretke. Seveda ni šlo brez županovega izziva, ki je občinstvu približal Železnike na malce bolj zabaven način. Župan Anton Luznar je za izziv v prvi oddaji, v kateri bo predstavljena bogata žebljarska tradicija, izbral ansambel Slovenski zvoki, ki je moral izdelati žebelj. Še pred tem so člani ansambla obiskali muzej, nato pa so pred plavžem pod vodstvom Jožeta Tavčarja skovali žebelj. Izziv v drugi oddaji pa se je nanašal na bogato klekljarsko dediščino, župan ga je namenil ansamblu Nemir, ki se je moral odpraviti po hišah in poiskati tri klekljarice. »Našli« so jih pr' Drmot, pr' Špendal in v Plnadi ...

Železniki so bili sicer edina gorenjska »postaja« ekipe Slovenski pozdrav v jesenski sezoni, v nadaljevanju se bo odpravila še v Novo mesto, Slovenj Gradec in Maribor.