Z nazivom proizvajalca najboljše kranjske klobase za leto 2016 se bo ponašala Arvaj Mesarija. Na sliki Ivica Arvaj.

Devetič najboljša Arvajeva

Strokovna komisija in ljubiteljski ocenjevalci so izbrali najboljšo kranjsko klobaso za letošnje leto. Na vrhu nič novega: že devetič je najboljša kranjska klobasa Arvaj Mesarije. Ste vedeli, da kranjske klobase ocenjujejo tudi v Clevelandu? Letos jih bodo tako kot pri nas ocenjevali že trinajstič.

Sora – V Hiši kulinarike Jezeršek v Sori je v torek potekalo 13. tradicionalno državno tekmovanje za najboljšo zaščiteno kranjsko klobaso.

Na ocenjevanju je bilo petnajst vzorcev certificiranih proizvajalcev kranjske klobase. Najprej je svoje delo opravila sedemčlanska strokovna komisija, nato še več kot dvesto ljubiteljskih ocenjevalcev. Oboji so za najboljšo izbrali kranjsko klobaso Arvaj Mesarije, ki je tako postala tudi skupna zmagovalka. Najboljša je že devetič. »Zelo smo veseli, nisem se pa obremenjevala z uvrstitvijo. Čestitke gredo možu, celotni ekipi. Ocenjevanje je potrebno. S tem se še bolj trudiš, je še dodatna spodbuda za vse mesarje. Prav je, da organizatorji pri ocenjevanju vztrajajo. Vse kranjske klobase so dobre, nekdo pa mora zmagati. Na ocenjevanje smo prinesli klobaso, kot jih vedno delamo. Mora biti tudi lepo zašpiljena, imeti kvalitetno maso, zelo pomembno je, da je tudi pravilno kuhana,« je povedala Ivica Arvaj iz Arvaj Mesarije, ki še pravi, da vsako leto prodajo več kranjskih klobas. Prodrli so tudi na tuji trg. Kranjske klobase redno vozijo celo na Dunaj. Druga najboljša v skupnem seštevku je kranjska klobasa Mesarstva Podobnik, tretja pa Košaki TMI.

Skupni rezultati vzorcev so bili zelo izenačeni, kar nakazuje na naraščajočo kvaliteto kranjskih klobas. »Od začetkov ocenjevanja je v kvaliteti kranjskih klobas prišlo do velikega napredka. Vzorci so vsi zelo dobri, odločajo malenkosti. V okusu se niso toliko razlikovali, odločal pa je zunanji videz, predvsem videz prereza, ki mora biti tipičen za kranjsko klobaso,« je po dveh urah ocenjevanja za zaprtimi vrati povedala mag. Marlena Skvarča, vodja strokovne komisije.

Organizatorji na čelu s Francijem Jezerškom so bili veseli, da se je letos ocenjevanja udeležil tudi Joe Valenčič iz Clevelanda, kjer bo letos prav tako potekalo že 13. ameriško tradicionalno ocenjevanje za najboljšo kranjsko klobaso. Valenčič je vodja festivala. »Lani je prišlo 1500 obiskovalcev in šest mesarjev večinoma slovenskih korenin je s svojo kranjsko klobaso tekmovalo na ocenjevanju. Najboljšo izbere strokovna komisija in obiskovalci in potem je v ponudbi na tridnevnem festivalu slovenske polke. Pravijo, da so naše kranjske klobase v Celevelandu še boljše kot vaše. So pa tudi tukaj vse zelo dobre. Všeč mi je, ker so klobase pri vas na ocenjevanju tudi razstavljene in prerezane, da je vidna barva, tekstura. To je ideja tudi za nas,« je pojasnil.

Vstopnina na dogodek, kjer je v ospredju tudi druženje, je tudi letos šla v dobrodelne namene. Za nevrofizioterapijo male Anje Jezeršek so zbrali 1600 evrov.