Tihomir in Robi sta skrbela za lačne obiskovalce in ljubitelje ajdovih žgancev in masovneka. / Foto: Tina Dokl

Romanje na Ovčarski bal

V nedeljo je na Jezersko ob Planšarsko jezero že 58. Ovčarski bal s svojim dogajanjem tradicionalno privabil množico obiskovalcev. Ti so vsak prosti kotiček okoli prizorišča, v senci ali na soncu, ob vseh mogočih cestah in poteh zapolnili s svojimi prevoznimi sredstvi, saj je bil prostor za parkiranje hitro poln. Pa ga ni bilo malo. Ljudi se je trlo, tako tujcev kot Slovencev.

Jezersko – Prišli so tudi številni motoristi, precej obiskovalcev je prikolesarilo. Eni so se oglasili samo zaradi klobase ter ajdovih žgancev z ocvirki in kislim zeljem. To je bila tudi najpogosteje naročena jed letošnjega Ovčarskega bala, čeprav so obiskovalci povpraševali tudi po masovneku in kislem mleku. Za med so šli – tako kot vsako leto – sveže ocvrti flancati.

Domačinka Irena Muri, poročena Rupar, je na prireditvi sodelovala tolikokrat, da sploh ne šteje več. Tihomir Milčič in Robi Kaštrun sta že prava mojstra v pripravi masovneka in ajdovih žgancev na tradicionalen način, na odprtem ognju. Kljub vročini sta se fanta urno gibala okoli dveh petlitrskih kotlov. Robi razloži, da sta od začetka prireditve dopoldne v slabih dveh urah pripravila že okoli štirideset litrov masovneka. Govorimo o njihovem, jezerskem masovneku. Robi na kratko obrazloži: »Pol kisle, pol sladke smetane. Soliš, in ko zavre, zmešaš. Pa ko še enkrat zavre, dodaš dve žlici ajdove moke in mešaš toliko časa, da začne plesati in spusti maščobo. In mi ne uporabljamo koruzne, ampak ajdovo moko. Tu na pet litrov smetane dava vevnico ali pol vevnice moke. To je pastirska merska enota. Drugače pa kuhava po občutku.«

Iz Društva solčavskih filcark Bicka sta tokrat pazili na stojnico Neža Plesnik in Marija Golob. Kajti zvezda ovčarskega bala na Jezerskem je jezersko-solčavska ovca, ena od slovenskih avtohtonih pasem. Neža je bila na Balu prisotna drugič, Marija pa že večkrat. Pri Žgajnarjevi stojnici je zaradi degustacije jogurta, klobas in sira 'vrelo' od ljudi. Tržičan Jure Smolej je bil med stojničarji na Ovčarskem balu že večkrat. Predstavil se je z majhnimi, v volno ovitimi plastičnimi ovčkami. Gospa v bližini je komentirala: »Fletne ovčke za jaslice, kajne?« Andraž Grebenc iz Ribnice je med ponudbo kož prodal največ ovčjih. Letos je bil na Jezerskem s svojo stojnico prisoten že petič in drugo leto verjetno spet pride. Karlo in Nada Podkrajšek iz okolice Litije pa sta se predstavila z unikatnimi izdelki iz lesa. Tokrat drugič. Ko smo ju povprašali, kakšen bo kaj zaslužek, se je Karlo pošalil, da sta »do 13. ure pokrila stroške«. Jezersko jima je všeč predvsem zaradi narave in ljudi in upata, da se drugo leto spet vrneta. Ana Knavs iz TD Jezersko je dodala, da je letos v primerjavi z lanskim letom prireditev obiskalo zagotovo več ljudi, čemur je verjetno botrovala tudi dobra vremenska napoved.

Na letošnjem Ovčarskem balu so ponovno prikazali prihod pastirjev in ovc s planin; gledalci so pobliže spoznali dela, povezana s predelavo ovčje volne; s pomočjo igre pa izvedeli veliko o starih običajih življenja na planini in o prvih dnevih pastirjev po prihodu s planine. Vseskozi je dogajanje spremljala tudi glasba, predvsem zvok harmonike je tu nepogrešljiv. Tudi plesa ni manjkalo. Na tokratnem Ovčarskem balu, kamor so se ljudje zgrinjali ves dan, pa je za popoldansko glasbeno razpoloženje skrbel Hišni ansambel Avsenik, kasneje pa je nadaljeval še narodno-zabavni ansambel, ki so ga fantje z vseh vetrov – Sandi Štravs, Jernej Puc, Matej Mešl in Preddvorčan Gašper Seljak – sestavili prav za to priložnost.