Slavnostni govornik je bil Jože Ajdišek, podpredsednik PVD Sever Gorenjska. / Foto: Gorazd Kavčič

Četrt stoletja umika JLA

V petek, 1. julija, je minilo četrt stoletja, kar sta JLA in zvezna milica odložili orožje in zapustili tedanji mejni prehod Karavanke.

Hrušica – Na platoju Karavanke je v petek potekala prireditev, s katero so obeležili 25. obletnico umika pripadnikov JLA in zvezne milice s tedanjega mejnega prehoda. Slovesnost, s katero so počastili tudi dan državnosti, so pripravili Občina Jesenice, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) Zgornja Gorenjska in Policijsko veteransko društvo (PVD) Sever Gorenjska. Slavnostni govornik je bil podpredsednik PVD Sever Gorenjska Jože Ajdišek, ki se je v nagovoru spomnil vojne za Slovenijo in zasedbe mejnih prehodov, tudi karavanškega. Ajdišek, ki je bil takrat načelnik inšpektorata milice uprave za notranje zadeve Kranj, je poudaril, da je bilo v tistih dneh treba sprejemati preudarne, premišljene in racionalne odločitve, da bi se JLA vrnila v vojašnice, po možnosti brez prelivanja krvi. Na Jesenicah jim je to uspelo po dolgotrajnih pogajanjih na Občini Jesenice in 1. julija 1991 je JLA odložila orožje in zapustila karavanški prehod. Ob tem pa se je Ajdišek dotaknil tudi dogajanja ob in po oblikovanju lastne države, na prevare, nedopustne manipulacije in potvarjanje zgodovinskih dejstev. Slovenska javnost je deležna številnih dezinformacij in manipulacij tudi glede veteranov vojne za Slovenijo, je dejal.

Na slovesnosti je župan Občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger podelil plaketo župana Janezu Koselju, dolgoletnemu predsedniku OZVVS Zgornja Gorenjska, za prispevek v obdobju osamosvajanja Slovenije, za predano delo v območnem veteranskem združenju in za ohranjanje zgodovinskega spomina na obdobje osamosvajanja Slovenije. Janez Koselj pa je v imenu združenja podelil priznanje zakoncema Ani in Borisu Bregantu s Hrušice za pomoč pri oskrbi pripadnikov Teritorialne obrambe v osamosvojitveni vojni.

V kulturnem programu so sodelovali Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora in Veteranski pevski zbor OZVVS Zgornja Gorenjska.