Nov dimnikarski zakon

Dogajanje na področju dimnikarskih storitev, predpisanih s strani države Slovenije, na podlagi izkušenj in zakonov, ki so v veljavi v posameznih deželah EU, niso v čast vodstvu naše dežele. Nov dimnikarski zakon je le lobistično zakonsko skrpucalo, ki ima en sam namen: pod krinko varovanja zdravja in življenja iz državljanov iztisniti čim več denarja za pooblaščene, strokovno usposobljene koncesionarje/dimnikarje, ki skrbijo za svoj žep.

Čemu služi evidenca novo vgrajenih kotlov in vpis v register naprav? Koristi ima samo koncesionar. Redni letni servis plinskega kotla uporabnik vedno naroča pri pooblaščenem serviserju. Kakšno dodatno vrednost doda dimnikar? Če plinski kotel eksplodira, je krivec s strani dimnikarja takoj določen: lastnik/hišnik, ki ni naročil pregleda in čiščenja.

Zakaj meritve montiranih toplotnih naprav oziroma kotlov s strani dimnikarjev? Novemu kotlu je vedno priložen atest o izkoristku, delovanju, servisiranju. Servis kotla ni stvar dimnikarja, ampak pooblaščenega strokovnega serviserja.

Nov lobističen predlog je merjenje izkoristka kotla, kurjenega z drvmi ali lesno maso. Takšne meritve potekajo o ustrezno opremljenih laboratorijih in ob različnih pogojih, dimnikar pa jih bo opravil kar na instaliranem kotlu, zato se že dogovarjajo o nakupu instrumentov, da bodo meritev lahko opravili v nekaj minutah.

Na redni pregled kotla, kurjenega z drvmi, dimnikar pride s sesalcem za prah, krtačo in lopatico. Ostrga naložene obloge na dostopni steni kurišča, jih posesa, eventualno očisti dimnik in napiše račun za petnajstminutno prisotnost in kotel je očiščen za naslednje tri mesece, do naslednjega pregleda. Koncesionarji imajo namreč po več deset tisoč dodeljenih uporabnikov. Vsakokrat seveda obračuna kilometrino.

Kranjski koncesionar kot predsednik sekcije dimnikarjev intenzivno pomaga prenašati ustrezne predpise iz EU v Slovenijo – seveda le tiste, ki so za dimnikarski lobi prijazne. Za posamezne kurilne naprave so v EU priporočeni pregledi na pet let, pri nas kar nekajkrat letno. Očitno so naše kurilne naprave bistveno drugačne, manj kvalitetne in zelo nevarne, čeprav so jih večinoma izdelali priznani evropski izdelovalci.

Nam bodo dimnikarji za malo učinka (eventualno očiščen dimnik) pobrali veliko denarja!?

Janez Jereb, Kranj