Uradni del praznovanja je povezovala vedno nasmejana televizijska voditeljica Bernarda Žarn, ki je poskrbela, da smo spoznali celotno družino Jezeršek: mamo Sonjo, očeta Francija in njune sinove – Jureta, Martina, Roka in Luko.

Garažna zabava

Jezerškovi so v četrtek praznovali petintridesetletnico svoje poslovne zgodbe in temu primerno s povabljenimi, prijatelji, sodelavci in poslovnimi partnerji dogodek tudi proslavili. Zabava je navdušila množico prisotnih. In kot kaže – če živimo v časih, ko so garažni pivovarji trend – bo prihodnost prinesla tudi obdobje garažnih zabav. Tokratna tema: predvsem kulinarična postajališča.

Kot smo izvedeli v uvodnem govoru, ki so ga Jezerškovi pripravili na sprejemu v Cankarjevem domu, potem pa udeležence praznovanja z ljubljanskimi 'trolami' odpeljali do Šiške, v velikansko garažo Ljubljanskega potniškega prometa, sta danes enega vodilnih gorenjskih kot tudi slovenskih gostinskih podjetij, ki slovi po kreativnih kulinaričnih rešitvah, osnovala Franci Jezeršek in njegova soproga Sonja. Vse se je začelo leta 1981 s prvim ocvrtim piščancem in krompirjevo solato – in to v domači garaži.

Kako bo potekalo vse skupaj, gostje niso vedeli do zadnjega. Najprej sta goste nagovorila sin in oče, aktualni in ustanovni direktor, Martin in Franci Jezeršek. Martin je bil kratek, medtem ko je očetu dal nalogo, naj predstavi zgodovino podjetja. Franci je začel s pripovedovanjem zgodbe res na samem začetku in nas skozi pripoved popeljal v sedanjost. Soprogo je spoznal v času svojega službovanja – bila je namreč njegova učenka na gostinski šoli. Ganjenosti na govorniškem odru ni skrival.

Izvedeli smo tudi, da je bilo za Jezerškove leto 2012 ključnega pomena, da je bilo poslovno težko leto, da je oče takrat vajeti predal sinovom.

Sledil je še kratek nagovor predsednika Obrtne zbornice Slovenije, Branka Meha, ki je Jezerškovim izročil tudi bronasti pečat za izjemne zasluge na področju obrti in podjetništva ter zlati ključ, kar je prav posebno potrdilo za uspešno petintridesetletno zgodbo Jezerškovih.

Ker so Jezerškovi znani po inovativnosti, je bilo tudi praznovanje, ki je sledilo sprejemu v avli Cankarjevega doma, nekaj posebnega. Pripravili so dogodek, začinjen s kreativnostjo in zavit v tančico skrivnosti, LPP-jeva garaža pa je doživela popoln uspeh. Med več kot petnajstimi 'postajami' smo lahko okušali vse od francoskih okusov na krožnikih, carpaccia, veganskih burgerjev, do 'šmorna', okusov iz 'špajze', sladkih potičk. Pili rdeče in belo vino, koktajle z viskijem, se ustavili pri 'nedeljski krači', si privoščili beluše, kavo iz Karkafeja, najbolj zahtevni celo dominikanske cigare. Seveda niso manjkali znameniti sladki makroni. Selfie Box je skrbel za navihane in simpatične fotografske spomine, moškim pa so namenili prav posebno postajo, kjer je kraljeval brivec Edis.

Po polnoči se je dogajanje selilo v živahnejše barsko vzdušje, glasbene vajeti so v roke vzeli Samuel Lucas in bend.

Z besedo je skozi uradni del večera spretno krmarila Bernarda Žarn, ki je poskrbela, da smo spoznali vso družino: mamo Sonjo, očeta Francija in njune sinove – Jureta, Luko, Martina in Roka. Luko poznamo tudi iz slovenskega televizijskega MasterChefa, kjer ima vlogo enega treh glavnih sodnikov.

Z Jezerški smo se tako vrnili v preteklost in pokukali tudi v (garažno) prihodnost.